Het woord charmecamping klinkt al meteen heel gezellig en sfeervol. Maar wat is een charmecamping nu eigenlijk, welke voordelen bieden deze campings en – ook heel belangrijk – waar vind je ze? Lees snel verder, dan ben je helemaal op de hoogte en vind je vast ook jouw ideale charmecamping.

Wat is een charmecamping?

Niet elke camping mag zichzelf charmecamping noemen: daarvoor moet een camping eerst aan bepaalde eisen voldoen. Het kan dan ook best even zoeken zijn naar een echte charmecamping, maar dan ben je ook verzekerd van alle rust, ruimte en gastvrijheid die je zoekt voor je vakantie.

De ANWB omschrijft een charmecamping als een camping met 25-200 plaatsen op de meest idyllische plekjes in Europa en bepaalt elk jaar op basis van de bevindingen van campinginspecteurs welke campings zich charmecamping mogen noemen. 

De voordelen van een charmecamping

Om zich charmecamping te mogen noemen, moeten campings in ieder geval het volgende bieden:

  • Gastvrijheid: de gastheer en/of gastvouw op de camping heeft aandacht voor alle gasten, maakt een praatje en zorgt ervoor dat het ze aan niets ontbreekt. Daarbij kunnen ook extra’s horen zoals horecavoorzieningen, een winkel of zwembad.
  • Omgeving: charmecampings liggen op de mooiste plekjes. Midden in de natuur bijvoorbeeld, in het bos, in de bergen of aan een kabbelend beekje. Maar ook historische panden of een prachtig uitzicht kunnen bijdragen aan de beleving van een charmecamping.
  • Ruime, groene plekken: vergeet lange rijen caravans en campers. Op een charmecamping heb je alle ruimte en privacy om echt tot rust te komen. Is dat niet waar een vakantie uiteindelijk voor bedoeld is? 

Witte veldbloemen in glazen flesjes in een houten kistje met TEA eropMinicamping Fraai in Friesland

Hoe vind je een charmecamping?

Charmecampings zijn dus best bijzonder. Je vindt ze dan ook niet overal. Als je graag op een charmecamping wilt verblijven, kun je die dus beter van tevoren uitzoeken. Om het je makkelijk te maken, hebben we op Bijzondere Camping de mooiste campings voor je verzameld! Misschien zit jouw ideale vakantiestek er wel bij, ontdek snel het aanbod bijzondere campings.

De mooie foto in de header is gemaakt bij Groene Camping in de Polder