Veel gezinnen met kinderen kiezen voor een kampeervakantie op een fijne kindercamping. Dat is niet zo verwonderlijk, want kamperen heeft allerlei voordelen voor gezinnen. Kinderen genieten intens van het buitenleven op de camping – en daar geniet jij als ouder van mee.

De voordelen van een kindercamping

Als je dan ook nog eens kiest voor een familiecamping ofwel kindercamping, maak je het jezelf helemaal gemakkelijk:

  • Een veilige, afgebakende speelomgeving voor je kind;
  • Altijd genoeg vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen op de camping;
  • Leuke speelvoorzieningen en activiteiten op de camping;
  • Overdag volop tijd voor jezelf om als ouder ook van de vakantie te genieten;
  • ’s Avonds kinderen die heerlijk slapen door alle leuke (buiten)activiteiten op de camping.

Wat zijn de állerleukste kindercampings?

Zin om met je gezin te gaan kamperen? Dit zijn onze favoriete kindercampings:

1. Camping Lolotte in Gelderland
Camping Lolotte is de perfecte camping voor kinderen die graag buitenspelen en niet vies zijn van een beetje modder. Op ontdekkingstocht met de boswachter of een lesje vuur maken; het programma bestaat uit een mix van natuurbeleving en outdooractiviteiten. Leuk én leerzaam!

Een peuter op een driewieler van achteren, met op de achtergrond tenten en bomen   Een kind speelt met pan en soeplepel in de modder
Fotografie: No Cheese please

2. Camping Sempreverde in Italië
BuitenBios, mega verstoppertje, popcorn bij het kampvuur, spelen en spetteren in de beek… Camping Sempreverde in de Italiaanse regio Le Marche is een paradijs voor gezinnen. Een prachtige camping met een unieke sfeer en ook nog eens gelegen in een prachtige omgeving.

  Kampeerveld met meerdere tenten in de Italiaanse regio Le Marche
Fotografie: maritphotography.nl en willekenoort.nl

3. Camping Vallée de Lignac in Frankrijk
Een kleinschalige camping op minder dan een dag rijden van Nederland; ideaal met jonge kinderen. Op het erf van de oude boerderij vermaken kinderen zich bij het zwembad, op de trampoline en in de speeltuin. Camping Vallée de Lignac is heerlijk kleinschalig dus vriendjes en vriendinnetjes zijn zo gemaakt! Ook staat er regelmatig een activiteit op het programma. Van wandelen met de hond tot pannenkoeken bakken of kinderdisco. Gezellig!

Een zwembad op Camping Vallée de Lignac   Restaurant op Camping Vallée de Lignac

Wat is er te doen op een kindercamping?

Natuurlijk is de ene camping de andere niet. Kindercampings in Nederland zijn er in alle soorten en maten. Sommige familiecampings in Nederland bieden de hele dag vermaak. Het animatieteam zorgt ervoor dat de kinderen de hele dag van alles te doen hebben. Vaak begint dat met ochtendgymnastiek en kunnen ze in de loop van de dag komen knutselen, sporten en allerlei andere activiteiten bijwonen. ’s Avonds wordt de dag voor de kleintjes afgesloten met een liedje en een verhaaltje, waarna de grotere kinderen nog kunnen meedoen aan de bingo, kinderdisco, talentenjacht of spooktocht. En dan hebben we het nog niet eens over binnen- en buitenspeeltuinen, zandbakken, zwembaden en verhuur van bijvoorbeeld skelters op de camping.

Kleinschalige kindercampings

Kies je voor een wat kleinere kindercamping, dan ontstaan de activiteiten meestal wat spontaner. Geen dichtgetimmerd programma, maar ruimte om samen met de kinderen te kijken wat leuk is. Een rondje op de tractor, marshmallows roosteren bij het kampvuur, knutselen of op avontuur in de natuur. Dat animatieteam missen ze echt niet hoor!

Kamperen met kinderen op de boerderij

Je kunt ook kiezen voor een kleinschalige boerencamping, waar kinderen mogen helpen bij het eieren rapen, voeren of melken, ’s avonds mee mogen om de koeien uit de wei te halen en misschien zelfs een kalfje geboren kunnen zien worden. Het is maar net wat voor soort vermaak bij jou past. Lijkt het je leuk om te kamperen op de boerderij? Groene Camping in de Polder in Noord-Brabant is een leuke optie!

Kindercampings: ook ideaal voor ouders

En wat doe je dan als je kind de omgeving eenmaal op zijn of haar duimpje kent en vrolijk heen en weer huppelt tussen jullie tent of caravan en alles wat jullie camping zo fijn maakt? Als ouder heb je dan eindelijk alle tijd voor jezelf. Tijd om lekker te lezen, koffie te drinken, bij te praten of helemaal niets te doen. Als dat geen vakantiepret is…


De mooie foto in de header is gemaakt bij Camping Sempreverde