Kamperen bij de boer kan op veel leuke plekken, zowel in Nederland als in de rest van Europa. Steeds meer boerenbedrijven toveren een stuk van hun erf om tot een minicamping waar je geniet van rust, ruimte en het gezellige boerenleven. De gastvrije boeren & boerinnen geven je graag een kijkje achter de schermen. Een bijzondere ervaring, want op de boerderij is geen dag hetzelfde!

Kamperen bij een boer met koeien of schapen

Een boerderijcamping is een kampeerterrein op het erf van een boerderij. Dit kan bijvoorbeeld een veeboerderij met koeien zijn, maar ook een akkerbouwbedrijf.

Vind je het leuk om vakantie te vieren tussen de dieren? Kies dan voor een veeboerderij, bijvoorbeeld met melkkoeien of schapen. Hier mag je meekijken hoe de dieren gemolken worden, helpen met voeren, de kudde van het land halen en met een beetje geluk maak je de geboorte van een kalfje of lammetje mee. Vaak zijn er ook nog kippen, konijnen, geitjes, pony’s en ander kleinvee om mee te knuffelen.

Een kudde brandrode runderen in een weiland

Kamperen op een boerderij zonder vee

Als je niet continu tussen de dieren wilt zijn, maar wel graag vakantie viert op het platteland kun je beter kiezen voor een tuin- of akkerbouwbedrijf. Hier lopen een stuk minder beesten rond, vaak hebben ze alleen wat kleinvee voor de gezelligheid. De kans op schattige kalfjes is hier een stuk kleiner, maar je hoeft je ook geen zorgen te maken over een stal vol loeiende koeien als je je ’s morgens nog een keer omdraait. 

Een meisje met een schaap aan de wandel

Aanrader met kinderen

Kamperen op de boerderij is een fantastische ervaring voor kinderen, en ook nog eens heel leerzaam. De boer en boerin betrekken ze graag bij de werkzaamheden op de boerderij en leggen uit hoe je dieren verzorgt of het land bewerkt. Een dag op de boerderij is een en al avontuur… ’s Morgens zelf je eitjes rapen in het kippenhok, pony rijden, helpen met het melken van de koeien, kijken hoe de boer zijn schapen scheert, meerijden op de tractor, klimmen en klauteren in de hooischuur, biologische ijsjes van de boerderijwinkel en met een skelter het erf ontdekken. Het liefste zouden ze er blijven wonen!

Jonge kinderen knuffelen witte geiten bij Farm Camp Lazy Slowakije

Waar kun je kamperen bij de boer?

Zie je de vrijheid en gezelligheid van het boerenleven wel zitten? Op Bijzondere Camping vind je verschillende boerderijen waar je welkom bent voor een kampeervakantie. Laat je inspireren!

  • Groene Camping in de Polder is een biologische boerderij in Brabant met akkerbouw, ossen, zoogkoeien.
  • Boerderij Halfweg op Terschelling bestaat uit een melkveehouderij, schapenkaasboerderij én kleinschalige camping.
  • Stadsboerderij de Sibbe is een duurzaam Natuurkampeerterrein in de buurt van Sneek. Vanaf de camping zie je de stad al liggen!

Liever wat meer luxe? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor glamping bij de boer.