Ook in de winter is kamperen leuk! En tegenwoordig niet alleen meer voor avonturiers, het winterkamperen wordt namelijk steeds comfortabeler. Vloerverwarming in het sanitair gebouw, een gezellige verwarmde ruimte om een boek te lezen of gewoon lekker te ontspannen, een goede kampeeruitrusting, wellness… Het blijft natuurlijk een uitdaging om het leuk en comfortabel houden wanneer je gaat kamperen in de koudere maanden, maar steeds meer mensen gaan deze uitdaging aan en ontdekken de charme van winterkamperen.

5 redenen om te gaan winterkamperen

Wat maakt het kamperen in de winter zo bijzonder? Denk je nu alleen maar aan kou, nattigheid en slapeloze nachten? Bereid je goed voor en geniet van de voordelen van het winterkamperen. 5 redenen om wél te gaan:

  1. Rust en ruimte: waar tijdens de zomermaanden campings nog wel eens overvol kunnen zijn, zul je dat in de winter niet zien. Er zijn maar weinig mensen die de kou trotseren. Je kunt echt genieten van de stilte en hebt alle plek om je tent, caravan of camper neer te zetten. Vaak een veld voor jou alleen!
  2. Betaalbaar: geen hoogseizoen toeslagen of zomer tarieven. Kamperen tijdens de wintermaanden is vaak vele malen goedkoper dan in de zomer.
  3. Lang uitslapen: je hoeft niet bang te zijn vroeg op te moeten staan omdat de zon je je tent uit brandt. Lekker lang uitslapen dus, knus en warm in je comfortabele bed luisteren naar de stilte. Zorg in ieder geval dat je voorzien bent van een comfortabele tent tijdens het kamperen.
  4. Altijd plek: in tegenstelling tot de zomer waar je lang van tevoren een plekje moet reserveren wil je op je favoriete camping kunnen staan, is er tijdens de wintermaanden (bijna) altijd plek. Wordt er sneeuw verwacht en besluit je last-minute op pad te gaan, je vindt gegarandeerd een kampeerplek.
  5. Geen ongedierte: word je in de zomer nog wel eens lastig gevallen door vliegen op je eten of lek geprikt door muggen in je tent… Don’t panic, in de wintermaanden geen last van!

Geopende campings in de winter

Zin om in de winter te gaan kamperen? Bekijk onze favoriete wintercampings in Nederland of bekijk het overzicht met alle campings en glampings die het hele jaar open zijn.

Foto: Natuurkampeerterrein de Klashorst

Faciliteiten op wintercampings: van vloerverwarming tot wellness

Wie dit jaar wil genieten van de stille winterse natuur, het opwarmen aan een kampvuurtje en het slapen in de frisse buitenlucht kan bij verschillende campings terecht. Steeds meer kampeerterreinen zijn het hele jaar open en op sommige campings worden allerlei extra’s aangeboden die je winterse verblijf nog fijner én een stukje warmer maken. Denk aan vloerverwarming in het sanitair gebouw en een gemeenschappelijke ruimte met houtkachel, maar ook een hot tub of sauna die je tijdens je verblijf kunt reserveren. Heerlijk om op te warmen na een winterse wandeling!

Tip: lees vooraf goed welke speciale winterfaciliteiten er zijn, dan weet je precies wat je kunt verwachten en welke items wellicht handig zijn om aan je kampeeruitrusting toe te voegen.

Glamping in de winter

Zie je het toch niet zo zitten om in de winter te gaan kamperen of is jouw favoriete camping gesloten in de winter? Kies dan voor een glamping accommodatie met lekkere warme dekens, een kachel en sommige zelfs met privé sanitair. Kies bijvoorbeeld voor een polderhuisje met houtkachel bij Groene Camping in de Polder, een Scandinavische tipi met houtkachel bij Oetdoor of een lodgetent met pelletkachel en hot tub bij Buitenplaats Beekhuizen.

Foto: Buitenplaats Beekhuizen