De Friese Meren, gezellige steden, uitgestrekte weilanden, pittoreske dorpen, mooie campings, de Waddenzee, het IJsselmeer… Friesland heeft alles in huis voor een heerlijke kampeervakantie! Of je nu houdt van gezelligheid, een actieve vakantie vol leuke uitstapjes of graag in alle rust van je vakantie geniet; er is voor iedereen een fijne, kleine camping in Friesland te vinden. Zoek je een kleine camping midden op het platteland of kampeer je graag direct aan het water? We vertellen je graag alles over het aanbod kleine campings in Friesland.

Kleine campings rondom de Friese Meren

Liefhebbers van water en watersport zijn in Friesland helemaal op de juiste plek! Een deel van de kleine campings in Friesland liggen aan of vlakbij een van de Friese Meren. Zo liggen Kampari en Smûk Recreatie vlakbij het Tjeukemeer en ligt Watersportcamping Heeg zelfs direct aan het water.

We zetten onze favoriete kleine campings rondom de Friese Meren voor je op een rijtje:

  1. Kampari: een kleinschalig vakantieadres met diverse glamping accommodaties en één XL kampeerplek. De camping ligt tussen Lemmer en Joure, vlakbij het Tjeukemeer. Zin om het water op te gaan? Huur een kano of ga een dagje zeilen met schipper Willem.
  2. Smûk Recreatie: ook deze fijne vakantieplek ligt vlakbij het Tjeukemeer. Op het erf van de Friese stelpboerderij kun je kamperen met je eigen kampeermiddel, glamperen in een Bell tent of BoerenBed safaritent of overnachten in een vakantiehuisje. Kies je voor een Bell tent of BoerenBed tent? Dan kun je de mobiele hot tub bij je plek reserveren! De camping heeft een eigen aanlegsteiger; hier liggen kano’s klaar en je kunt een frisse duik nemen. Ook zijn er sloepjes te huur.
  3. Watersportcamping Heeg: deze gezellige camping ligt direct aan het water, een ideale uitvalsbasis dus om de Friese Meren te verkennen. Op de camping kun je kano’s, surfplanken, zeilbootjes en sloepjes huren. Er zijn kampeerplekken en huuraccommodaties, ook is er een fijn zandstrandje waar je op een mooie zomerdag heerlijk kunt relaxen en kun je een hot tub huren. Met 150 plekken is de camping niet zo kleinschalig als onze andere tips, maar ook zeker niet massaal.

     Watersportcamping Heeg vanuit de lucht
Eerste foto: Smûk Recreatie & tweede foto: Watersportcamping Heeg

Nog meer kleine campings in Friesland

Behalve de pareltjes rondom de Friese Meren zijn er ook nog andere fijne, kleine campings in Friesland te vinden. Ze liggen verspreid door de provincie en hebben vaak niet meer dan 25 kampeerplekken. We zetten nog eens 6 kleine campings in Friesland op een rijtje:

  1. Camping Welgelegen ligt in Workum, een van de Friese elf steden, vlakbij het IJsselmeer. Er zijn 25 kampeerplekken, originele accommodaties, een natuurlijke zwemvijver, barbecue avonden en vers gebakken pizza’s.
  2. Camping Fraai ligt aan de andere kant van de provincie, vlakbij Groningen. Op de originele camping zijn 25 kampeerplekken, pipowagens, een Buggenhoutse woonwagen, retro caravans én een theetuin te vinden.
  3. Camping it Dreamlân is een droomplek op het Friese platteland. Het Natuurkampeerterrein telt 25 kampeerplekken, ook zijn er ecolodges te huur. Vanaf de camping kun je zo de weilanden in en er zijn kano’s waar je gebruik van mag maken.
  4. Stadsboerderij de Sibbe is ook al zo’n prachtig Natuurkampeerterrein. Het is een duurzame vakantieplek met een unieke ligging: midden in het groen én vlakbij de stad. Vanaf het kampeerterrein zie je Sneek al liggen!
  5. Minicamping d’Elf Ieken is een super kindvriendelijke camping nabij Appelscha. De camping heeft 25 kampeerplekken, huuraccommodaties, een kinderboerderij met (binnen)speelterrein en een maïsdoolhof. Maximaal speelplezier!
  6. De 4 Elementen, een camping met jachthaven, ligt op de grens van Groningen en Friesland. Behalve 25 kampeerplaatsen heeft de rolstoelvriendelijke camping ook een restaurant en supermarktje.

Kano's en kayaks aan de over van het riviertje, met meisjes in badpak aan de kant en schapen op de achtergrond     
Eerste foto: it Dreamlân & foto tweede foto: Stadsboerderij de Sibbe

Ga jij kamperen op een kleine camping in Friesland?

Met zoveel keuze aan kleine campings in het mooie Friesland heb je vast al besloten dat dit de invulling van jouw volgende kampeervakantie wordt. Wanneer je kiest voor een kleine camping geniet je in alle rust van je vakantie. De plekken zijn vaak heerlijk ruim, er is geen schreeuwend animatieteam en ook luidruchtige groepen jongeren kom je niet tegen op een kleine camping.

Dit betekent overigens niet dat een kleine camping saai of ongezellig is hoor! De persoonlijke aandacht van de campingeigenaren zorgt voor een gemoedelijke sfeer, je herkent al snel de gezichten van je medekampeerders en er ontstaan vaak spontaan gezellige avonden rond het kampvuur.

Meer inspiratie voor een kampeervakantie in eigen land? Bekijk hier alle bijzondere campings in Nederland.

De mooie foto in de header is gemaakt bij Camping it Dreamlân