Betaalbaar kamperen in binnen- of buitenland?

Waar het best te kamperen met een kleine portemonnee? Ambassadeur Bernadette zet 9 Bijzondere Campings in 9 verschillende landen op een rij en vergelijkt!

Waar het best te kamperen met een kleine portemonnee? 

Met je blote voeten in het gras. Een biertje drinken met je nieuwe buurman. Eindelijk dat leuke boek eens lezen. De kinderen spelen met hun nieuwe vriendjes. Op de camping in de buitenlucht krijg je de noodzakelijke rust en ruimte om bij te tanken van een hectisch jaar. Er is geen mooiere vakantie als een kampeervakantie!

Tijd voor een onderzoek!
Recentelijk was in verschillende media te lezen dat kamperen tegenwoordig erg duur zou zijn en de keuze van de camping grotendeels bepalend voor het benodigde vakantiebudget. Als eigenaresse van een camping kon Bijzondere Camping ambassadeur Bernadette het niet laten dit eens nader uit te zoeken!

Vergelijking tussen 9 Bijzondere Campings in Europa
In dit artikel brengen we bij benadering de kosten voor een kampeervakantie op negen verschillende campings in negen verschillende landen in kaart. Negen bijzonder leuke en mooie campings van deze website. Voor de vergelijking is uit gegaan van een gezin van vier personen wonende in Utrecht, reizend met een auto en tent, die twee weken op pad gaat. Ook gaan jullie af en toe (eenvoudig) uit eten of een drankje drinken op een leuk terrasje. Het is immers vakantie, niet waar? Hier een overzicht:

Goed om te weten; de aanschaf van de kampeeruitrusting is niet in dit overzicht meegenomen en ook niet eventuele overnachtingen op weg naar de plaats van bestemming en andere kosten.Voor de reiskosten is gebruik gemaakt van de website viamichelin.nl, de prijsvergelijkingen van de boodschappen, uiteten en terasjes zijn op basis van de prijsindex van ec.europa.eu/eurostat.

Druk de (reis)kosten…
Ondanks dat je op de duurste camping ruim drie keer zo veel moet betalen als op de goedkoopste camping zijn niet de kosten van de camping maar vooral de reiskosten van grootste invloed op het benodigde vakantiebudget. Vakantie in eigen land of buurland blijft de meest budget vriendelijke (en milieuvriendelijke) keuze. Wil je toch iets heel anders en wat minder kans op regenachtige dagen, dan is kamperen in Slowakije of Hongarije voor je portemonnee second best. Maar laten we eerlijk zijn, kamperen is hoe dan ook stukken goedkoper als overnachten in een hotel. En slapen in de buitenlucht blijft onbetaalbaar!

Een wit geitje op een wijnvat op een kampeerveld

Dit onderzoek is gedaan door Bernadette Kuijpers van Camping Lazy:

‘Liefde voor alles wat leeft’ vat wel een beetje samen wat belangrijk voor Bernadette is. Na tien bijzondere jaren in Afrika heeft ze wat echt belangrijk was in een oude Landcruiser gepakt. Haar man, de twee honden, extra diesel en water en een eenvoudige kampeeruitrusting. Na een spannende reis dwars door de Sahara belandde ze in 2008 in Slowakije. Hier runt ze een kleine boerderij met een heerlijke camping. Lammetjes in het vroege voorjaar en elke zomer weer omringd door lieve grote en kleine mensen, dat is haar leven!