Ben jij de trotse eigenaar van een camper of caravan? Dan weet je hoe bevrijdend het is om ermee op avontuur te gaan, 365 dagen per jaar het liefst. Maar wat doe je op de dagen als je even niet op reis kunt, wanneer de camper ongebruikt in de stalling staat – per jaar gemiddeld 48 weken? In plaats van te laten stofhappen kun je geld en karmapunten verdienen door ‘m te verhuren aan andere vakantiegangers. Camperdeelplatform Camptoo geeft je tips voor een vliegende start.
1. Op elk campertje past een deksel
Het belangrijkste voor het verhuren van je kampeermiddel is het kampeermiddel zelf. Net zoals er ontelbaar veel verschillende voorkeuren zijn bij de aanschaf van een camper of caravan, zijn die er ook onder de huurders. De een is op zoek naar een retrocampertje uit de jaren zeventig, de ander wil het liefst een gloednieuwe luxebak. Dat is de charme van een deelplatform, er zit van alles tussen.
Twijfel je of jouw camper geschikt is om te verhuren? Het belangrijkst is dat het voertuig motorisch in orde is en de voorzieningen aan boord het doen. De gouden regel is dan ook: ‘Als jij tevreden bent als je in je kampeermiddel op pad gaat, dan is hij klaar om te verhuren’.
2. Zorg dat het de camper aan niets ontbreekt
Als fanatieke kampeerder heb jij de afgelopen seizoenen heel wat kampeerattributen verzameld, een tafeltje, stoelen, barbecue, koelkastje voor buiten, zelfs badmintonrackets. Grote kans dat de huurder dat allemaal niet heeft. Haal je inventaris daarom niet uit je voertuig, maar geef het mee. Scheelt jou weer een uitruimsessie en hoeven de huurders alleen nog maar hun weekendtassen in te pakken.
Je kunt desnoods voor vertrek met de huurder overleggen wat hij of zij graag aan boord wilt hebben, en wat niet. Drinken de vakantiegangers alleen thee, dan kan het koffiezetapparaat eruit.
3. Verhuur via een gerenommeerd verhuurplatform
Heb je de knoop doorgehakt en besloten om je camper of caravan te verhuren aan andere vakantiegangers? Doe dat dan via een betrouwbaar deelplatform. Zij nemen een groot deel van het werk van je over en zorgen ervoor dat huurders altijd goed verzekerd de weg op gaan. Mocht er onderweg onverhoopt toch iets verkeerd gaan, dan kun je er vanuit gaan dat jouw kostbare en dierbare bezit in goede handen is. Wil jij flexibel zijn en de camper kunnen verhuren en verzekeren wanneer jij wilt, dan bestaat er naast de reguliere verhuurverzekering ook een flexibele dagverzekering.
4. Maak een sprankelende advertentie
Een opvallende advertentie is misschien wel het belangrijkste bij het verhuren van je kampeervoertuig. Een camper of caravan kan nog zo mooi zijn, met een incomplete advertentie of onduidelijke foto’s zal de gebruiker alsnog meteen doorscrollen.
Zorg ervoor dat je alle informatie over je camper of caravan duidelijk in je advertentie zet. Hoeveel bedden zijn er, hoeveel zitplaatsen, welke voorzieningen zijn er aan boord, maar bijvoorbeeld ook wat je zelf zo leuk of bijzonder vindt aan je camper of caravan. Wat ook helpt: inspirerende foto’s van jouw camper of caravan in actie. Wakker de vakantiekriebels aan met inspirerende vakantiefoto’s, of door kort over je avonturen te vertellen in je advertentie.
5. Bepaal zelf de regels.
Als campereigenaar wil je zelf de controle houden over aan wie jij jouw geliefde camper meegeeft. Bij Camptoo bepaal je niet alleen zelf tegen welke prijs je de camper meegeeft, ook aan wie. Wil je absoluut niet dat jouw camper op Lowlands terecht komt, geef dat aan, en ook als je liever niet hebt dat erin wordt gerookt, huisdieren meegaan of in wordt geskied, geen enkel probleem. Als eigenaar en verhuurder bepaal jij de voorwaarden.
Zijn jouw camper en de huurder een mooie match, dan accepteer je de boekingsaanvraag. Zo niet, dan niet. Ben je er nog niet helemaal gerust op of is het de eerste keer dat een huurder op pad gaat in een camper? Spreek eens af, loop samen een rondje rondom de camper en maak een testritje in de buurt.
6. Wees een goede gastheer
Je camper verhuren gaat een stuk makkelijker als je een goede gastheer bent. Dat betekent flexibel zijn, niet te lang wachten met reageren, de vragen van potentiële huurders naar tevredenheid beantwoorden en bereid zijn mee te denken. Voor veel huurders is zo’n onbekend kampeervoertuig toch best spannend, belangrijk dus om die zorgen weg te nemen.
Leg de huurder in de watten door een flesje wijn in de koelkast koud te leggen, of een gidsje of ansichtkaart achter te laten als welkomstgeschenk. Die gastvrijheid en behulpzaamheid worden hopelijk beloond met goede reviews, én meer boekingen.
Nieuwsgierig wat het delen van jouw camper kan opleveren? Bereken met deze tool hoeveel je er per week mee kunt verdienen.