Survivalgids deel 2: slaapuitrusting

Deze survivalgids is voor de ik-kom-er-niet-onderuit kampeerders. Wij, echte kampeerliefhebbers, helpen je graag op weg! In deel 2: slapen op de camping.

Deel 2: Slapen op de camping

Deze survivalgids is voor de ik-kom-er-niet-onderuit kampeerders. De noodlottige medemens die veel liever aan het zwembad van een warm oord was gaan liggen, maar zich nu op een nat, herfstig kampeerterrein bevindt. Voor de kampeerdummies die verlangend naar de caravan aan de overkant van het veldje staren, met een paar onduidelijke tentstokken in hun handen. Voor hen allemaal hebben we één boodschap: geef de moed niet op, hulp is onderweg. Vandaag deel 2.
De tent staat, het is inmiddels donker, de temperatuur daalt en in een keer heb je ongelooflijk last van heimwee. Heimwee naar je eigen bed! Niet nodig, als je je goed voorbereid.

Een gele tent in een zwarte nacht, de tent is van binnenuit verlicht.

Tip 1: Kies voor comfort
Die flinterdunne, lichtgewicht matrasjes die je alleen nog uit hoeft te rollen voordat je je kampeerbed in rolt, lijken misschien heel handig maar ze zijn, we zeiden het al, flinterdun. Houd er rekening mee dat je elk hobbeltje in de grond voelt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, maar daar betaal je flink voor. Het alternatief is een dik (!) luchtbed, dat minimaal 20 cm hoog is. Kies je voor een tweepersoonsluchtbed, neem dan een exemplaar met twee luchtcompartimenten, dan wiebel je iets (met de nadruk op iets) minder mee als de ander zich omdraait. Het nadeel van een luchtbed is wel dat lucht koud is. Wat wil helpen is een fleeceplaid onder het luchtbed en een fijne toplaag óver het luchtbed. Succes gegarandeerd.

Tip 2: De pomp
Het liefst zou je zodra de tent staat aan een koel biertje gaan of een warme glühwein, afhankelijk van het seizoen. Niet doen, tenzij je toch voor het kant-en-klaar, lichtgewicht oprolmatrasje hebt gekozen. Heb je voor het luchtbed gekozen, dan is het nu tijd om daar daadwerkelijk lucht in te krijgen. Heb je een campingplek met stroom? Dan ben jij het baasje. Dan tover je namelijk nonchalant het elektrische pompje uit je bagage en laat je die het werk doen. Ga je all the way en sta je op een natuurkampeerterrein zonder stroom, dan zul je het met een voetpomp moeten doen. Tenzij de auto in de buurt staat: veel elektrische pompjes kunnen ook aangesloten worden op het stroompunt in de auto. Het is maar een ideetje…

Tip 3: Onder de wol
Nee, stop, je neemt geen wollen deken mee naar de camping. Handiger is een slaapzak. Maar ook daar heb je veel keuzes in. Om te voorkomen dat je klappertandend in je tentje ligt, is het handig om te kiezen voor een vierseizoenen slaapzak waarin een vrouw het bij een temperatuur tot min 10 graden comfortabel warm heeft (mits ze op een isolerend matras/matje slaapt). Mannen hebben het standaard iets warmer dan een vrouw, dus die zitten ook goed met zo’n slaapzak. Helemaal fijn zijn de mummieslaapzakken met muts, waardoor je ook via je je hoofd geen warmte verliest. Gaat dit je allemaal veel te ver voor een ‘verplicht weekendje kamperen’? Prop dan je dekbed in een grote boodschappentas en duik daar lekker onder. Bang dat je het dan toch koud krijgt: leg een extra fleeceplaid onder (!) je dekbed in plaats van er bovenop. Heerlijk warm!

Tip 4: Het kussen
Eigenlijk de makkelijkst uitvoerbare tip: neem je eigen kussen mee. Ja, echt, het is het waard om een aantal kledingstukken minder mee te nemen, zodat er ruimte in de tas is voor jouw kussen. Echt. Echt. Echt. Verder maken we geen woorden vuil aan dit onderwerp.

Tip 5: Oordopjes
Onmisbaar! Want jij en je partner slapen natuurlijk muisstil, maar jullie gezellige buurman snurkt als een op hol geslagen kettingzaag. En de tent met geluidsdichte wandjes moet nog worden uitgevonden. Thuis even uitproberen welk oordopje het lekkerst zit/ligt. Anders lig je daar straks weer wakker van.