Steeds meer Nederlanders gaan winterkamperen. Om het eens uit te proberen trokken we met een camper van Camptoo naar Diest, een charmant stadje op ongeveer twee uur rijden van Utrecht. Met aan de ene kant het stadscentrum en aan de andere kant een natuurgebied is het een fijne plek voor een kampeervakantie in de winter. Want hoe lekker is het om na een frisse wandeling direct door te lopen naar de stad? Opwarmen bij een gezellig café, uitgebreid lunchen, een bierproeverij… En ’s avonds wandel je in een paar minuten weer terug naar je camper. Heerlijk!
Maar… zo’n camper, dat is toch wel even wat anders dan kamperen met een tentje. Vooral als het de eerste keer is. Daarom als bonus aan het einde van dit blogartikel: 3 tips voor iedereen die (in de winter) met een camper op pad gaat.
Kleine stad in Vlaams-Brabant
Diest is misschien wel het best bewaarde geheim van Vlaams-Brabant en het verbaast mij dat het zo onbekend is. Wat je kunt verwachten? Oude gebouwen, knusse straatjes, leuke eettentjes, cafés en winkels. Wil je graag meer weten over de geschiedenis van de stad, dan is het leuk om pad te gaan met een gids van Toerisme Diest. Of loop dan eens binnen bij Bezoekerscentrum Webbekoms Broek. Hier vind je folders, brochures en tentoonstellingen over de stad en het aangrenzende natuurgebied: het Webbekoms Broek. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. Wij gingen op pad met Erik, die ons tijdens een wandeling over de oude stadswallen veel wist te vertellen over de historie van Diest.
Toerisme Diest – Koning Albertstraat 16, 3290 Diest
Bezoekerscentrum Webbekoms Broek – Omer Vanaudenhovelaan, 3290 Diest
Bier proeven bij Loterbol
Verder is het ook leuk om in het bierverleden van Diest te duiken. Vroeger waren er veel brouwerijen te vinden in het centrum, deze lagen aan rivier de Demer. De meeste hebben inmiddels hun deuren gesloten, behalve Loterbol. En hoe leuk: een keer per maand ben je welkom in het café bij de brouwerij om te proeven van de verschillende bieren. Gedurende ons bezoek aan Diest was het café niet open, maar tijdens een proeverij van Bierolade kregen we een exclusief kijkje in de ‘keuken’ van de brouwerij. Aanrader!
Loterbol – Michel Theysstraat 58, 3290 Diest
Waar en hoe kun je kamperen in Diest?
Als kampeerder kun je in Diest terecht bij het Provinciedomein Halve Maan, dat in de zomermaanden druk bezocht wordt vanwege het grote openluchtzwembad en de verschillende (natuur)speeltuinen. In het voor- en najaar is het er heerlijk rustig. Op een apart deel van het terrein, achter een hek vind je vier camperplaatsen en twee trekkershutten. De camperplaatsen hebben een stroomaansluiting, ook zijn er een wateraansluiting en afvoerput. Verder zijn er voor campers geen sanitaire voorzieningen. De trekkershutten zijn basic ingericht en hebben een gedeeld sanitair gebouw.
Provinciedomein Halve Maan – Omer Vanaudenhovelaan 48, 3290 Diest
Handig om te weten: het camperterrein en de trekkershutten zijn vanaf maart weer open. Kun je niet wachten om op pad te gaan? Deze campings zijn het hele jaar open.
Winterkamperen met een camper
Bij winterkamperen denk ik aan een tentje op een verlaten plek midden in de natuur, opwarmen bij een kampvuur en ’s avonds lekker vroeg je slaapzak inkruipen. Hoewel ik het fantastisch vind klinken, ben ik eerlijk gezegd toch altijd een beetje bang voor bevroren tenen en ga ik niet zo snel op pad in de winter. Dit keer gingen we met een camper, en dan is dit natuurlijk een heel ander verhaal. Als je het ’s nachts koud hebt zet je de verwarming een standje hoger en als je moet plassen hoef je niet door de kou naar het sanitair gebouw. Ideaal voor de koukleumen onder ons!
3 tips voor iedereen die (in de winter) met een camper op pad gaat
Tot slot onze tips. Ervaren camperaars hebben het vast niet nodig, maar voor beginners kan het weleens goed van pas komen!
- Check vooraf welke faciliteiten er zijn. In de winter heb je een beperktere keuze qua camperplaatsen omdat veel campings dicht zijn. En bij de campings en camperplaatsen die wel open zijn, zijn tijdens de wintermaanden vaak niet alle faciliteiten te gebruiken. Wij mochten bijvoorbeeld op een plek staan die eigenlijk helemaal niet open was, en kwamen er bij aankomst achter dat het water was afgesloten i.v.m. vorst. Daar sta je dan, op een plek zonder sanitair én met een lege watertank. Gelukkig zijn ze bij Provinciedomein Halve Maan heel behulpzaam en hebben we alsnog de tank kunnen vullen.
- Ga voorbereid op pad. Een camper kun je zien als een compleet minihuis, inclusief keuken, douche, toilet, etc. Maar gezien de beperkte ruimte en het feit dat dit huis flink wat kilometers maakt, werkt het allemaal net even anders dan thuis. Niet ingewikkeld hoor, maar je moet het wel weten. En maak dan niet de fout om te denken ‘ik kijk wel een filmpje als we er zijn’, want op die mooie plek midden in het bos heb je geen mobiel bereik en met een beetje pech ook geen WiFi. Zie dan maar eens uit te vinden hoe het allemaal werkt.
- Houd rekening met de grootte van de camper. Dit klinkt logisch, maar tijdens het rijden onderschat je toch al snel hoe groot zo’n ding is. Kleine bochtjes, smalle straten en parkeerplekken kunnen lastig zijn. Als je onderweg een leuke stad tegenkomt denk je er normaal niet over na en rijdt je zo het centrum in, maar met een camper is dit iets minder vanzelfsprekend. Kijk vooraf ook even wat de hoogte van de camper is.
Benieuwd naar meer tips? We schreven al eens een eerder een blog over kamperen in de winter: Winterkamperen: 10x tips & tricks