Hoe overleef ik een boerderijcamping? 5 tips

Zorgeloos kamperen bij de boer

Kamperen bij de boer wordt steeds populairder. Op zoek naar rust, gemoedelijkheid en een plek waar volop spannende avonturen te beleven zijn, kiezen meer en meer gezinnen voor een boerencamping. En dan bedoel ik een camping bij een echte boerderij, mét boerderijdieren. 

Een lammetje geboren zien worden, helpen met het hooi binnen halen of je lievelingskoe een aai geven… op de boerderij gebeurt er elke dag wel iets. De keerzijde zijn bepaalde geluiden, geurtjes, ongedierte en vieze kinderen. Hoe ga je hier relaxed mee om? We zetten vijf tips voor het overleven van een kampeervakantie op de boerderij voor jou op een rij.

Tip 1: Voorkom ongewenste gasten
Bij een boerderij horen dieren, maar op sommige zit je echt niet te wachten. Zorg er daarom voor dat de mesthoop anders ruikt dan jouw tent. Ruim je afwas op, rits de slaapcabines dicht en dek het eten af wat op tafel staat. Dat scheelt aanzienlijk in het aantal zoemers die in en rond je kampeerplek zullen verpozen.

Tip 2: Neem kaplaarzen mee
Vies worden hoort gewoon bij een fijne kampeervakantie, ook op de boerderij. Dus laat die schattige jurkjes thuis en trek je spruiten hun oudste kloffie aan. Lekker ravotten! Naast een paar schoenen en slippers horen kaplaarzen echt tot de standaarduitrusting.

Rode regenlaarsjes met witte stippen in het groene gras.

Tip 3: Koop een setje oordoppen
Over het algemeen heerst er rust en regelmaat op de boerderijcamping. De campings zijn kleiner en trekken ook niet echt gasten die een flinke muziekinstallatie tot hun standaard kampeeruitrusting hebben. Ook party animals worden er zelden gespot. Maar houd je van uitslapen, dan zijn oordopjes toch wel verstandig om mee te nemen. De koeien worden vaak vroeg gemolken, de schapen blaten als ze de boerin voorbij zien lopen en een berig varken of ritsige geit die laat ook graag van zich horen!

Tip 4: Praat erover
Op de boerderij worden niet alleen jonge dieren geboren, ze worden er ook gemaakt. Ik krijg als kampeerboerin regelmatig vragen van onze jongste gasten waarom het ene varken het andere varken duwt en wat de geitenbok aan het doen is met zijn vriendinnen. Hier geef ik graag een eerlijk antwoord op. Dus als voorbereiding op een boerderijvakantie is het, als je dat nog niet gedaan hebt, verstandig (en een mooie gelegenheid) om eens te praten over hoe jonge dieren gemaakt worden.

Tip 5: Géén pubers
Er zijn ook pubers die zich thuis voelen op de boerderij, maar pas op: voor veel pubers is Marie-Louise toch aantrekkelijker dan Bertha 23. En ruikt een lekker parfummetje beter dan een berg koeienmest. Meestal brengen ze hun vakantie liever door in de disco dan in de geitenstal. Echt waar. Maar niet getreurd, over een paar jaar gaan ze zelfstandig op vakantie en dan kun jij weer kamperen bij de boer!


Dit artikel is geschreven door Bernadette Kuijpers van Camping Lazy:

‘Liefde voor alles wat leeft’ vat wel een beetje samen wat belangrijk voor Bernadette is. Na tien bijzondere jaren in Afrika heeft ze wat echt belangrijk was in een oude Landcruiser gepakt. Haar man, de twee honden, extra diesel en water en een eenvoudige kampeeruitrusting. Na een spannende reis dwars door de Sahara belandde ze in 2008 in Slowakije. Hier runt ze een kleine boerderij met een heerlijke camping. Lammetjes in het vroege voorjaar en elke zomer weer omringd door lieve grote en kleine mensen, dat is haar leven!