In gesprek met: VAN HET PAD

Interview met oprichter Kees de Jong

Kees de Jong is een gedreven ondernemer met een passie voor stoere auto’s, het buitenleven en avontuur. In 2018 richtte hij VAN HET PAD op en sindsdien heeft hij al veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid laten ervaren. Benieuwd hoe hij op het idee kwam om Land Rovers met een daktent te verhuren? Wij gingen in gesprek met Kees en kwamen alles te weten.

Hoe ben je op het idee gekomen om VAN HET PAD te beginnen?
“In 2017 ging ik op wintervakantie, de dag na kerst zouden we met z’n vieren vertrekken richting de sneeuw. Op eerste kerstdag stopte mijn eigen auto ermee. Repareren kon wel, maar ik kon niet meer op tijd aan onderdelen komen. Dus zocht ik snel een andere auto, met het idee om deze na de vakantie weer te verkopen. Het moest een Land Rover worden. Ik had al een klassieke Land Rover en was inmiddels dol geworden op het merk. Bovendien was een Discovery ruim voor onze bagage en reis je comfortabel, ook achterin. Aan het begin van de avond kocht ik er één, het was de derde die ik bekeek die dag. Eenmaal thuis maakte ik ‘m schoon en controleerde ik de bandenspanning en oliepeil. Om tien uur ‘s avonds begonnen we aan de rit van 1400 kilometer. De nieuwe aanwinst hield het prima vol!

Op 31 december waren de anderen al op tijd naar bed, omdat we 1 januari vroeg in de ochtend zouden starten met de terugweg. Ik was nog op en bedacht dat ik de auto wilde houden, hij rijdt zo geweldig! Maar een auto voor erbij, is te kostbaar dus als ik ‘m houd, moet ik er zorgen dat het geld opbrengt. Ik begon te fantaseren over kamperen, een daktent (wilde ik al heel lang) en hoe ik daarmee geld zou kunnen verdienen! Diezelfde avond had ik een globaal idee en ook al de naam: van het pad. De weken erna heb ik de spullen bij elkaar gekocht en vanaf 2018 kon ik de Land Rover verhuren voor kampeervakanties. VAN HET PAD was geboren!”

Wat is het leukste aan kamperen met een daktent?
“Het avontuur en de sfeer van kamperen, gecombineerd met het comfort en de stoerheid van een daktent. Avontuur en sfeer omdat je écht aan het kamperen bent. Dus koken op een benzinebrander – of liever nog op open vuur – en koffie uit de percolator. De daktent zorgt ervoor dat je kan gaan en staan waar je wilt, ongeacht de ondergrond. Als je er kunt komen met de auto (en je komt ver met een 4×4!), kun je er kamperen. De hoes eraf, daktent openklappen en je slaapplek is gereed. In het donker de trap opklimmen, hoog en droog, staren naar de sterren… en als je wakker wordt, geniet je van de mooiste uitzichten. Kortom, ultieme vrijheid!”

Wat maakt een roadtrip met een Land Rover zo bijzonder?
“Rijden in een Land Rover is bijzonder. Je zit hoog met meer dan voldoende overzicht. Je voelt je heer en meester op de weg en dat ben je ook, zelfs naast de weg. Van het pad dus, want met de Land Rover kom je echt (bijna) overal. Voor mij is dit het complete plaatje. Een avontuurlijke daktent, een kampeeruitrusting van hout en staal; daar past alleen een stoere Land Rover bij. Je wilt met deze auto en daktent niet schouder aan schouder op een camping staan. Je zoekt bijzondere plekken op. Plekken met een verhaal. Waar je tot rust komt, of juist energie uit haalt.”

Welke (kampeer)reis is je het meeste bijgebleven, en waarom?
“Een lastige vraag. Kamperen, met of zonder daktent (met of zonder tent zelfs), betekent voor mij steeds weer op een andere plek overnachten. Het zijn dus allemaal minivakanties. Ik bel dol op Scandinavië en verliefd op Schotland. De woestheid van het landschap is heel erg aantrekkelijk. Maar ook de Veluwe heeft alles in zich om een kampeervakantie een feest te laten zijn.

In 2013 was ik met een goede vriend in Noorwegen. Die reis had alles in zich. We bezochten de eyecatchers van het land, kampeerden op de hoogvlakte, ik viste voor het eerst in een Zweeds meer (én ving vissen!), onze kleine 4×4 ging stuk bovenop een bergpas, ik repareerde ‘m, hij stopte er weer mee, ik overwon mijn angst door over een rand van een 1100 meter diepe afgrond te kijken, we maakten zware hikes, overnachtten in een stadspark met uitzicht op de haven. Kortom: een geweldige rondreis die bol stond van avontuur en beleving. Nog elke keer hebben we het over die reis als we herinneringen ophalen.”

Heb je nog dromen voor de toekomst van VAN HET PAD?
“Ik blijf VAN HET PAD ontwikkelen. Dat betekent de Land Rovers in de juiste conditie houden. De uitrusting blijf ik aanpassen om nog meer mensen te laten ervaren wat een geweldige manier van vakantie vieren dit is. Ik denk ook wel eens in de richting van meer auto’s, maar nog liever combineer ik het met mijn passie voor het buitenleven. Ik wil dan samen met groepen eropuit trekken, buiten koken, vuur maken en hout hakken. Als ik mensen kan meenemen in die beleving… dat zou fantastisch zijn.”

Wat is jouw ultieme kampeertip?
“Of je het nu gebruikt om op te koken of niet: vuur maken geeft zo veel meer sfeer. In onze uitrusting zit spul om het aan te maken en een zaag om aan hout te komen. Mijn tip: probeer het een keer, het is ultiem. Maar pas op, je raakt eraan verslaafd. En ook handig: vergeet je waterdichte schoenen niet. Droge voeten is wel zo fijn!”

Wil je verder nog iets kwijt?
“Ik ben altijd te porren voor nieuwe ideeën, benieuwd naar je verhalen en foto’s en ik leg graag alles aan je uit. Langs komen om te kijken of benieuwd naar kampeerplekken of routes? Ga het avontuur aan!”