Getest: de Ruebist vouwwagen van Smitveld

Kamperen in stijl

Op uitnodiging van Smitveld, een Nederlandse vouwwagen producent, hebben we begin mei een weekend gekampeerd bij Camping Ormsby Field in Castricum. We logeerden in de Smitveld Ruebist, een comfortabele vouwwagen die naar mijn mening het beste van twee werelden combineert: het gemak en comfort van een vouwwagen en de looks van een tent. De Smitveld vouwwagen heeft mijn kijk op vouwwagens, die ik tot voorheen toch echt een beetje ouderwets en stiekem ook wel oncharmant vond, flink veranderd. Benieuwd? In dit artikel deel ik mijn ervaring én een leuke winactie!

Het verhaal achter Smitveld Vouwwagens

Dat Smitveld Vouwwagens een echt familiebedrijf is wordt bij aankomst nog maar eens bevestigd. Op de camping worden we hartelijk ontvangen door Maarten Smitveld en zijn moeder José. Terwijl Maarten nog even de luifel in elkaar ritst vertelt José hoe zij en haar man in de jaren 90 zijn gestart met het bedrijf. Na een kampeervakantie vol ergernis (iets met een te grote, zware en onhandige tent) was vader Theo ervan overtuigd dat dit toch beter moet kunnen. En als een tent toch al zo groot is dat je een wagentje achter de auto nodig hebt, waarom zou je die tent dan niet aan de wagen bevestigen?

Na de nodige, ik gok honderden, klusuren in de garage en tuin stond er een eerste prototype van de Smitveld Vouwwagen. Inmiddels zijn we bijna 30 jaar verder en heb je de keuze uit vier verschillende vouwwagens, variërend in grootte van 2- tot 6-persoons en te personaliseren met allerlei handige en fijne extra’s. De cuisine op onderstaande foto is daar een mooi voorbeeld van.

Een vouwwagen die gezien mag worden

Natuurlijk mag elk kampeermiddel er wezen, maar de Ruebist vouwwagen van Smitveld is er eentje die ik graag zie op de camping. Vooral in de kleurstelling die wij meekregen, volledig beige, vind ik het een kampeermiddel dat goed past bij de natuurlijke omgeving en allesbehalve een doorn in het oog is op een mooie (natuur)camping. Ook de vormgeving mag er wezen, in combinatie met de boogluifel vind ik het echt een elegant en sfeervol exemplaar.

5 redenen om voor een Smitveld Vouwwagen te kiezen

Eerlijk is eerlijk, ik ben geen ervaringsdeskundige op het gebied van vouwwagens. Dit was welgeteld mijn tweede keer dat ik met dit type kampeermiddel op de camping stond. Maar ook al ben ik geen expert, ik kan je wel vertellen waarom ik voor een Smitveld Vouwwagen zou kiezen:

1. De looks
Zoals je hierboven kon lezen ben ik fan van het uiterlijk van de Smitveld Vouwwagen. Oogverblindende witte kampeermiddelen, lompe bungalowtenten en kleuren die totaal niet passen bij de natuur; ik sta graag op een camping waar deze zo min mogelijk te vinden zijn. Ik zie liever kampeermiddelen die passen bij de natuur, deze vouwwagen is daar een mooi voorbeeld van.

2. De uitgebreide mogelijkheden om je vouwwagen naar wens samen te stellen
Van een luifeltent waarmee je een extra slaapplek creëert tot een ‘cuisine’ met aanrechtblad, kastruimte en 4-pits fornuis; de standaard vouwwagens zijn uit te breiden met allerlei extra’s. Tijdens onze kampeertrip, met regen en onweer, kwam de boogluifel goed van pas. Met de extra zijpanelen kun je de luifel volledig afsluiten zodat er als het ware een tweede voortent ontstaat. Op deze manier kun je ook bij regen fijn onder de luifel zitten en koken, en houd je in de ‘echte’ voortent lekker veel ruimte over voor je spullen.

3. In Nederland geproduceerd met duurzame materialen
De vouwwagens van Smitveld staan op een AL-KO systeemchassis met oplooprem en bestaan verder uit 100% katoenen tentdoeken afkomstig van TenCate. Hier kun je jarenlang zorgeloos mee op vakantie! Mocht er toch een keer iets stuk gaat, dan zijn het atelier en de werkplaats lekker dichtbij. Samen met de showroom vind je deze in het Noord-Hollandse dorp Heiloo.

4. Makkelijk opgezet & ingepakt
Het opzetten hebben Maarten en José voor ons gedaan, maar dit zou binnen een minuut of 20 moeten kunnen. Het afbreken en inpakken deden wij samen met Maarten en nam in totaal, met de nodige instructie, zo’n 25 minuten in beslag. Goed te doen, toch?

5. De service van de familie Smitveld
Een vouwwagen koop je niet voor één zomer kamperen in Frankrijk, het is een investering waar je, als het goed is, jarenlang plezier van gaat hebben. Hoe fijn is het om uitgebreid rond te kunnen kijken in de showroom en je door de producent zelf te laten adviseren? Als iemand de Smitveld Vouwwagens goed kent, dan is het de familie Smitveld wel!

De vouwwagens zijn ook te huur

Twijfel je nog welke vouwwagen het beste bij jullie past? Of weet je überhaupt nog niet of een vouwwagen wel iets voor jou is? De vouwwagens van Smitveld zijn ook te huur! Ook handig als je twijfelt tussen twee modellen; huur ze allebei een keer en ervaar zelf welk model je het beste gevoel geeft.

Kun je niet wachten om je Smitveld Vouwwagen uit te proberen? Ga kamperen bij Camping Ormsby Field!

Het is zover: je hebt je gehuurde of misschien zelfs wel gekochte Smitveld Vouwwagen opgehaald bij de showroom in Heiloo en je kunt niet wachten om ‘m de eerste keer op te zetten. Dan kun je net als wij kamperen bij Camping Ormsby Field, een knusse boerencamping met koeien. De camping ligt in Castricum, op een half uurtje rijden van Smitveld, en heeft lekkere ruime plaatsen. Voor kinderen is er een speeltuintje met onder andere een trampoline, je mag een kijkje nemen in de koeienstal en als je geluk hebt zijn er ook kalfjes!

Bij aankomst word je welkom geheten door Wilma, een hartelijke gastvrouw die altijd klaar staat voor de gasten maar je ook lekker je eigen gang laat gaan. Wij stonden op het mooiste plekje van de camping, helemaal aan het einde met uitzicht op de grazende koeien.

Hecht je veel waarde aan stilte tijdens de vakantie? Dan zou je het vliegverkeer als overlast kunnen ervaren en kun je misschien beter een andere camping uitzoeken.

Win een kampeertrip in een Smitveld Vouwwagen

Hoe leuk is dit: we mogen een kampeertrip in een Smitveld Vouwwagen weggeven! Wil je net als wij twee nachten op pad met deze beauty? Laat in een reactie op deze Instagrampost weten dat je meedoet én zorg dat je @smitveld en @bijzonderecamping volgt. Meedoen kan t/m zondag 23 mei, op 25 mei maken we de winnaar bekend!