Getest: de nieuwe Tralaluna Hut

Fijn om te zijn

De Tralaluna familie heeft er een nieuw lid bij. Een kleine schaftkeet die al jaren stond te wachten op een nieuwe bestemming is omgetoverd tot een knusse hut. Tijdens de drooglegging van de Zuiderzee werd dit onderkomen alleen gebruikt om op te warmen, nu kun je er ook koken en slapen. Martin en Manilde omschrijven het als een plek waar je goed kunt ‘zijn’, gezellig samen, maar ook zeker in je eentje. Je gedachten op een rijtje zetten, inspiratie opdoen… Hier krijg je dingen gedaan of doe je juist even helemaal niets. Klinkt fijn he? Ik heb er een nachtje gelogeerd en geloof mij, dat is het ook!

Van alle gemakken voorzien in deze kleine, fijne hut

De Tralaluna Hut staat op Natuurkampeerterrein de Voscheheugte, helemaal achteraan met prachtig vrij uitzicht. Als je aan komt lopen kun je je haast niet voorstellen dat je, op een douche en toilet na, van alles voorzien bent in deze schattige hut. Tot je de deur opendoet en wordt verrast door de indeling: opbergruimte onder het bed, een zitje dat omgebouwd kan worden tot tweede slaapplek en een compact keukenblokje. Klein, maar o zo fijn. 

Sfeervol en inspirerend

De nacht dat ik in de Tralaluna Hut sliep, maakte de zomer plaats voor de herfst. De ene dag zat ik tot 10 uur ’s avonds buiten in een zomerjurk, de volgende dag werd ik wakker met het getik van kletterende regenbuien. En op zulke dagen is dat bed echt niet alleen om te slapen hoor. Met de kussens maak je een fijn hoekje waar je kunt lezen, werken en nadenken. En als je even je hoofd leeg wilt maken, dan kijk je naar buiten en droom je weg bij het uitzicht over de akkers en weilanden. Als het te fris wordt pak je er een dekentje bij of steek je de houtkachel aan. Het is de eenvoud die deze plek zo bijzonder maakt, even geen overvloed aan prikkels maar terug naar de basis.

Buitengeluk

De Voscheheugte ligt in Drenthe, tegenover natuurgebied Mantingerveld. Vroeger bestond dit uit vier kleine natuurgebieden, inmiddels zijn deze samengevoegd tot een aaneengesloten heidelandschap. Wanneer je logeert bij de Voscheheugte, starten de mooiste wandel- en fietsroutes vanaf de voordeur. Ik liep de jeneverbesroute en werd verrast door de veelzijdigheid van het landschap. Tussen de zandverstuivingen en heiden door wandel je richting het bos, om even later bij open velden uit te komen. Onderweg is er van alles te zien: veel jeneverbesstruiken, heideschapen en indrukwekkende bomen.

Het is heerlijk om eropuit te trekken. Op de fiets met de wind door je haren of gewoon lekker te voet. Maar ook ‘thuis’ bij je hut geniet je van de natuur. Er staat een fijn zitje voor je klaar en er ligt een voorraad stookhout voor de buitenkachel. Zorg dat je op tijd klaar zit voor de zonsondergang, die is fenomenaal.

Een heerlijke plek, het hele jaar door

Twee seizoenen kan ik al afvinken; het is hier fijn in de zomer en herfst. Maar ook in de winter lijkt het me heerlijk om een paar dagen te genieten in het mooie Drenthe. De hut is goed geïsoleerd en voor extra warmte is er een elektrische kachel. Na een winterse wandeling opwarmen bij de houtkachel, pannetje warme chocolademelk op de kookpit, extra deken erbij… En ’s avonds aanschuiven voor een heerlijk diner in het sfeervolle eethuisje.