Recept: broodjes bakken boven een kampvuur

Basisrecept voor broodjes, pizza’s en wraps

Bij kamperen hoort een kampvuur, en hoe leuk is het dan om boven het vuur je eigen brood te bakken? Het is simpeler dan je denkt, het enige wat je nodig hebt is brooddeeg. Natuurlijk kun je daar een pak kant-en-klaar broodmix voor gebruiken, maar zelf maken kan ook. Bernadette van Camping Lazy deelt een fijn basisrecept, waarmee je niet alleen stokbroden maar ook pizza’s en wraps bakt!

Basisdeeg voor broodjes, pizza’s en wraps

– 1 kilo tarwebloem (voldoende voor je eigen gezin en je kampeerburen)
– 600 ml lauwwarm water (heel belangrijk ivm gist!)
– 1 eetlepel olie voor broodjes, 10 eetlepels voor een pizzabodem
– 1 eetlepel suiker
– 1 eetlepel zout
– 2 zakjes gedroogde gist

Doe alle ingrediënten, behalve het water, in een bak en meng met je handen. Doe telkens een scheutje water bij het mengsel en kneed verder. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt, of dat je meer nodig hebt. Kneed net zo lang door tot je een vaste massa hebt waar je bolletjes van kunt maken. Maak 15 bolletjes deeg van gelijke grootte, of 10 bolletjes als je pizza’s gaat bakken. Bewaar alles in de bak/teil, afgedekt met een vochtige theedoek. Laat minimaal 1,5 uur rijzen!

Bereiding stokbroodjes

Begin op tijd met het maken van een kampvuur zodat je straks een goed heet vuur hebt en zorg dat er intussen stokken worden gezocht. Maak een worstje van een bolletje deeg en rol deze om de stok, houd het broodje vervolgens boven het heetste gedeelte van het kampvuur (dat zijn dus níet de vlammen!) en draai regelmatig. Afhankelijk van de dikte van het brood en de temperatuur van het kampvuur duurt het ongeveer 10 tot 20 minuten tot het broodje gaar is.

Bereiding pizza’s en wraps

Voor de pizza’s en wraps doe je iets meer olie in het deeg, verder is de bereiding van het basisrecept gelijk (korter rijzen mag). Voor wraps rol je de bolletjes dun uit, bijvoorbeeld met een fles (en bloem tegen het plakken). De wraps bak je kort op een hete plaat boven het kampvuur, daarna kun je ze vullen met alles wat je lekker vindt! Maak voor de pizza een iets dikkere deeglap en bedek deze voor de helft met tomatenpuree. Beleg de pizza met alles wat je lekker vindt (zorg dit al grotendeels gaar is) en eindig met geraspte kaas. Vouw ‘m dicht als een calzone en bak de pizza op een hete plaat boven het kampvuur.

Bij welke campings mag je een kampvuur maken?

Zin om het recept van Bernadette uit te proberen? Bij deze campings mag je een vuurtje stoken. Soms op de gezamenlijke kampvuurplaats, soms bij je eigen plek en soms zelfs allebei!

De foto in de header van dit bericht is gemaakt bij Charmecamping de Vledders in Drenthe, de andere foto bij Camping Lazy in Slowakije.


Dit artikel is geschreven door Bernadette Kuijpers van Camping Lazy:

‘Liefde voor alles wat leeft’ vat wel een beetje samen wat belangrijk voor Bernadette is. Na tien bijzondere jaren in Afrika heeft ze wat echt belangrijk was in een oude Landcruiser gepakt. Haar man, de twee honden, extra diesel en water en een eenvoudige kampeeruitrusting. Na een spannende reis dwars door de Sahara belandde ze in 2008 in Slowakije. Hier runt ze een kleine boerderij met een heerlijke camping. Lammetjes in het vroege voorjaar en elke zomer weer omringd door lieve grote en kleine mensen, dat is haar leven!