Survivalgids voor kampeerdummies
Deze survivalgids is voor de ik-kom-er-niet-onderuit kampeerders. De noodlottige medemens die veel liever aan het zwembad van een warm oord was gaan liggen, maar zich nu op een nat, herfstig kampeerterrein bevindt. Voor de kampeerdummies die verlangend naar de caravan aan de overkant van het veldje staren, met een paar onduidelijke tentstokken in hun handen. Voor hen allemaal hebben we één boodschap: geef de moed niet op, hulp is onderweg. Vandaag deel 1.
Deel 1: de tent
Het meest essentiële onderdeel van jouw kampeerexperiment is de tent. Welke kies je? Ga je voor de looks (natuurlijk!), of heb je meer een praktische inslag. Wat je keuze ook is, wij hebben een paar handige tips:
Tip 1: Kies voor kunststof
Laten we eerlijk blijven tegen elkaar: je gaat vanaf nu niet ineens heel veel kamperen. Dus kies voor een betaalbare, kunststof tent, bijvoorbeeld van polyester. Dat scheelt niet alleen in je portemonnee, maar ook in gewicht! Minder sjouwwerk dus en vaak zijn deze tenten eenvoudig op te zetten. Regenbui gehad? Kunststof droogt een stuk sneller dan katoen. Nadeel van polyester is wel dat het ’s zomers, met het zonnetje op het doek, aan kan voelen als een privé sauna. Een katoenen tent blijft beduidend koeler.
Even opletten: wil je zeker weten dat je droog slaapt, let er dan op dat de tent een goede waterdichtcoating heeft. Je zit veilig als je voor een waterkolom van minimaal 4000 mm kiest. (Dat betekent dat het doek pas water doorlaat de druk van het water vergelijkbaar is met een waterkolom van 4 meter.)
Ook belangrijk: let erop dat de tent een brandwerende coating heeft.
Tip 2: Grondzeil
Voorkom ten allen tijden dat je direct in een plas water stapt als je na een regenachtige nacht van je luchtbed (ja, luchtbed. Lees hier meer over in deel 2.) af stapt. GEEN los grondzeil dus. Tegenwoordig zijn er volop tenten te koop met een vast of een inritsbaar grondzeil. Ideaal tegen naar binnen stromend of via de grond omhoogkomend vocht!
Tip 3: Groot
Nee, een tweepersoons tent is NIET groot genoeg voor twee personen. Natuurlijk, als je graag wilt, kun je naast elkaar slapen, maar dat betekent wel dat je zonder bagage naar de camping moet komen. Die kun je namelijk niet kwijt. Kies dus altijd voor een grotere tent. Niet alleen heel fijn voor je weekendtassen, maar ook omdat je een beetje kunt bewegen in een ruimere tent.
Tip 4: Model
Eerlijk is eerlijk: de allerleukste tentjes zijn echt die van Fieldcandy. Onweerstaanbaar gewoon met die leuke prints. Ben je direct om? Ga dan voor de zekerheid nog even terug naar tip 3. Blijkt de Fieldcandy na deze dubbelcheck groot genoeg te zijn? Doen!
Heb je toch wat bewegingsvrijheid nodig? Een koepeltent biedt al snel meer ruimte dan het traditionele punttentje. Ook heel fijn: kies een koepeltent waarin je rechtop kunt staan. Echt een aanrader als je je comfortabel wilt aankleden, wanneer je iets uit de tent wilt halen, je misschien met baby kampeert (ja, ook deze durfals bestaan) en je hem/haar ’s nachts in slaap wilt wiegen door rondjes te lopen.
Tip 5: Tweedehands
Tuurlijk, voor jouw ‘gewaagde kampeerexperiment’ hoef je niet een splinternieuw exemplaar aan te schaffen. Maar let op: een tentdoek gaat gemiddeld 30 weken mee. Simpel gezegd is het daarna bijvoorbeeld niet meer waterdicht. Bij een gebruik van drie weken per jaar betekent dit dus dat je tien jaar met een tent kunt doen. Koop je een tent die ouder is, dan heb je die spreekwoordelijke kat in de zak te pakken. Niet doen dus.
Veel kampeerplezier, waar en wanneer je ook gaat!