Survivalgids deel 4: waar zet je je tent neer?

Survivalgids voor niet-kampeerders die met de tent op pad gaan. Wij, echte kampeerliefhebbers, helpen je graag op weg. Deel 4: waar zet je de tent neer?

Deel 4: Waar zet je je tent neer?

Deze survivalgids is voor de ik-kom-er-niet-onderuit kampeerders. De noodlottige medemens die veel liever aan het zwembad van een warm oord was gaan liggen, maar zich nu op een nat, herfstig kampeerterrein bevindt. Voor de kampeerdummies die verlangend naar de caravan aan de overkant van het veldje staren, met een paar onduidelijke tentstokken in hun handen. Voor hen allemaal hebben we één boodschap: geef de moed niet op, hulp is onderweg. Vandaag deel 4.

Natuurlijk kies je de leukste camping in de wijde omtrek uit. Maar denk niet dat je er daarmee bent. Ook op het kampeerveldje zelf moet je goed bedenken waar je je ‘kamp’ op wilt slaan. Een paar tips.

Tip 1: Kompas erbij
Geen grapje. Maar nog voordat je het kompas erbij pakt, moet je je afvragen wanneer jij de zon (we gaan er vanuit dat die tevoorschijn komt) op jouw plekje wilt hebben. Ontbijt je graag buiten in het zonnetje? Zorg dan dat je met je gezicht naar het oosten staat. In de herfst is een zonnetje in de middag heerlijk, hoog zomer kan het net iets te veel van het goede zijn en heb je de tent of de caravan misschien wel liever op een wat schaduwrijker plekje.

Tip 2: Is beschut wel zo beschut?
Het voelt knus en gezellig en een beetje beschut onder de bomen. Maar nog los van de takken die eventueel op jouw persoonlijke vakantie-onderkomen kunnen vallen, is er nog een ander fenomeen: druppels die van de blaadjes op jouw tentdoek/caravandak terecht komen. Dat lijkt niet iets om je zorgen over te maken, maar realiseer je dat de tikken die deze druppels maken vele malen harder zijn dan de gemiddelde regendruppel. Alsof ze kleine ingebouwde luidspeakers hebben zeg maar. Het idee van een kiezelsteen die neerkomt. Op jouw dak. Gegarandeerd doorwaakte nachten bij regenachtig weer dus.

Tip 3: Niet in die kuil!
Wakker worden en zien dat de voortent is veranderd in een zwembad is geen pretje. Zorg er dus voor dat je niet op het laagste punt van de camping staat, want het water stroomt dan echt vol enthousiasme jouw kant op. Overigens levert een hoog punt ook geen 100% droge voeten garantie. Als het maar hard genoeg regent, komt het grondwater ook hier omhoog en staan er plasjes in de tent. Dit kun je wel voorkomen, maar daarvoor verwijzen we je terug naar Deel 1: de tent.

Kampeerveld met fris groen gras en bomen eromheen

Tip 4: Neem een schepje mee
Je hebt nou eenmaal niet altijd voor het zeggen welke campingplek voor jou is. Mocht het nodig zijn: graaf een geul om jouw optrekje heen.

Tip 5: Welke ondergrond
Kom je met de tent, dan is het belangrijk dat je weet op welke ondergrond je hem gaat plaatsen. Voor een normaal grasveldje, een plekje in het bos of op de heide is de gemiddelde tentharing dik in orde. Maar kom je in Frankrijk terecht en blijkt de bodem harder te zijn, doordat je al vrij snel op een rotsachtige laag zit, dan sla je deze haring al snel krom. Laat je dus goed informeren.