Vijf goede redenen om te kamperen in Slowakije

Twijfel je over Slowakije als vakantiebestemming? Bernadette van Camping Lazy deelt 5 goede redenen om te gaan kamperen in Slowakije.

Kamperen in Slowakije  

Ik weet dat ik niet geheel onbevooroordeeld ben, maar Slowakije is echt een heel leuk vakantieland. Allereerst wil je op vakantie natuurlijk ook echt het gevoel hebben op vakantie te zijn. Het moet vooral niet te veel op Nederland lijken. Nou maak je geen zorgen, het is er anders, héél anders. Het landschap is anders, het eten is anders, de taal is zeer anders en anders dan in de buurlanden hebben ze er wel de euro. En die is in Slowakije héél veel waard. Dus gewoon alles kunnen doen waar je zin in hebt, is één van de grote voordelen van een vakantie in Slowakije. Uitgebreid uit eten? Check. Dagje aquapark? Check. Paragliden of parachutespringen? Check.
Nog niet overtuigd? Hier vijf goede redenen om te gaan kamperen in Slowakije:

Het landweggetje in de buurt van Farm Camp Lazy Slowakije, met heuvels en tenten1. Natuur
Bijna nergens in Europa vind je zoveel ongerepte natuur. Slowakije is een geweldig wandelland voor natuurliefhebbers. De volkssport nummer 1 ten tijde van het communisme wordt nog steeds veel beoefend. Vooral de bergachtige gebieden zijn populair. De uitzichten zijn dan ook adembenemend. In de andere regio’s moet het massatoerisme nog uitgevonden worden. Wandelen over ongebaande paden; voor veel mensen is dát juist een deel van de charme.

2. Folklore festivals
Je moet het een beetje treffen, of goed plannen, maar als je in Slowakije bent ten tijde van één van de grote folklore festivals mag je deze niet missen. Wedstrijden boomstammen slepen met imposante trekpaarden, volksmuziek, oude ambachten en veel tentjes met lokaal eten. En drinken. Ja dat kunnen ze ook goed in Slowakije. Ze zullen je trots laten proeven van hun eigen wijn en zelf gestookte palenka. Maar pas op, drinken en rijden mag niet in Slowakije.

Kampeergasten maken een kampvuur op Farm Camp Lazy Slowakije

3. Ostalgie
Ostalgie – een samenvoeging van de woorden nostalgie en Oost – het melancholische verlangen naar een tijd van overzicht, efficiëntie, Skoda’s en Trabantjes – is overal zichtbaar en voelbaar aanwezig. Geografisch gezien hoort Slowakije tot Midden-Europa maar gevoelsmatig bevind je je in Oost-Europa. Even je ogen sluiten als je in Bratislava langs de shoppingmalls en mega supermarkten rijdt, want zodra je op het platteland zit ben je echt in Oost-Europa! En dat is anders, héél anders.

4. Goedkoop, goedkoper, goedkoopst
Ik stipte het al aan maar Slowakije is een goedkoop vakantieland. De daghap in een lokaal restaurantje kost rond de €3,50 en voor het dubbele eet je riant à la carte inclusief drank. Vergeet niet een keertje Kofola te bestellen, het Tsjecho-Slowaakse communistische alternatief voor Coca-Cola. En lekker makkelijk, sinds 2009 heeft Slowakije de euro. Dus wil jij met je gezin het maximale uit je vakantie halen? Ga dan naar Slowakije!

Kampvuur en avondrood, mensen genieten bij het vuur

5. Lazy
Lazy is een Slowaaks woord voor ‘buitengebied’ en die zijn er in Slowakije heel veel. Zoveel dat wij onze camping zo genoemd hebben. Natuurlijk met een knipoog naar het Engelse woord. Lekker lazy kamperen. Natuur, rust, lekker eten, je eigen kampvuur maken… Alle ingrediënten voor een ontspannen kampeervakantie.

Tot slot, niet geheel onbelangrijk, het is veilig in Slowakije. Volgens de Europese statistieken zelfs veiliger dan in Nederland. Het grootste gevaar dat je in Slowakije loopt is dat je er volgend jaar wéér naar toe wilt.

Deze vijf redenen zijn geschreven door Bernadette Kuijpers van Camping Lazy:

‘Liefde voor alles wat leeft’ vat wel een beetje samen wat belangrijk voor Bernadette is. Na tien bijzondere jaren in Afrika heeft ze wat echt belangrijk was in een oude Landcruiser gepakt. Haar man, de twee honden, extra diesel en water en een eenvoudige kampeeruitrusting. Na een spannende reis dwars door de Sahara belandde ze in 2008 in Slowakije. Hier runt ze een kleine boerderij met een heerlijke camping. Lammetjes in het vroege voorjaar en elke zomer weer omringd door lieve grote en kleine mensen, dat is haar leven!