Doen: kamperen met een peuter of kleuter!

Kamperen is voor kinderen een geweldige ervaring. Bernadette van Camping Lazy deelt 5 tips die jouw kampeervakantie met je kids tot een succes maken!

Kamperen met kleine kinderen

Wat is er nu mooier dan de hele dag buiten rondrennen en spelen met leeftijdsgenootjes? Kamperen is voor kinderen een onvergetelijke ervaring. Oké, de eerste keer kamperen kan best spannend zijn, maar met de juiste voorbereiding kan het hele gezin een fijne vakantie hebben.  

Jongetje in een oranje dutch tub krijgt een gieter water over zich heen
(Foto: Watersportcamping Heeg)

Vijf tips die helpen jouw eerste kampeervakantie met je kinders tot een succes te maken:

1. Kies een (niet te) kleine kindvriendelijke en -veilige camping uit
Op een camping met 6 kampeerplekken is de kans dat er leeftijdgenootjes aanwezig zijn klein. Vaak trekt zo een camping de echte rustzoekers en voel jij je ongemakkelijk als je peuter ‘s nachts eens onrustig is. Een grote camping heeft daarentegen als nadeel dat het onoverzichtelijk is. Dan kan de camping nog zoveel kindvriendelijke voorzieningen hebben, als tijdens het opzetten van de tent je spruit al ver uit het zicht kan verdwijnen dan wordt het geen relaxte vakantie. Kies voor je eerste vakantie met je kids voor een (niet te) kleine camping met genoeg leeftijdsgenootjes, een zandbak én een wasmachine.

2. Nachtplassen
Voorkom dat je ‘s nachts over de camping moet als je kleine moet plassen. Neem daarom altijd een potje, of nog handiger, een plasemmer mee. Ook handig voor onderweg! En trek je peuter overdag gewoon een dun katoenen broekje aan zonder luier. Op veel kleine campings is het ook geen probleem dat de jongste in hun blootje rond rennen. Ze zijn de hele dag buiten en ongelukjes zijn dan niet zo een probleem. Zeker weten dat je dan ook nog eens een stuk opgeschoten bent met de zindelijkheidstraining na een lekkere kampeervakantie.

3. Relax!
Kleine kinderen hebben er voldoende aan om de hele dag te rommelen op de camping. Ga (nog) niet rondtrekken. Als ze wat groter zijn komt vanzelf de tijd dat ze op stap willen. Voorlopig vinden ze spelen op de camping ook nog veel leuker dan dat bijzondere kasteel, die dierentuin of een dagje shoppen. Ontspan en geniet ervan. Samen ontbijten, dan relaxen en spelen en in de middag af en toe naar de supermarkt of een keertje uit eten. ‘s Avonds sluit je de dag af met broodjesbakken en marshmallows. Wedden dat ze daarna als een blok in slaap vallen. Dan kan jij nog nagenieten met een wijntje bij het kampvuur. 

4. Houd ze warm
Weinig is vervelender dan dat jouw kind ‘s nachts niet kan slapen van de kou. Zorg voor een voldoende warme slaapzak en neem een extra fleecedeken mee. Hier kan je overdag op picknicken en deze kan ‘s nachts dienst doen als extra isolatie onder het slaapmatje. Kamperen in Nederland heeft als voordeel dat je niet zo ver hoeft te reizen, maar in zuidelijkere landen is de kans op koude druilerige dagen stukken kleiner. Check wel van te voren de gemiddelde nachttemperatuur als je in een bergachtig gebied op vakantie gaat.

5. Marktplaats
Koop niet gelijk de duurste tent (of vouwwagen of caravan) met alle accessoires als je voor het eerst met je kinderen gaat kamperen. Een middenklasser vind je betaalbaar op marktplaats. Kies bij voorkeur een makkelijk op te zetten model zoals een tunnel- of een koepeltent. Net als voor campings geldt hier ook: niet te klein en niet te groot. Is je eerste kampeervakantie een succes dan kan je altijd nog wat anders aanschaffen. En de echte inspiratie voor de ideale tent, vouwwagen of caravan doe je op tijdens je kampeervakantie. Hier kun je allerlei modellen in de praktijk zien en besluiten welk kampeermiddel bij jouw gezin past. En je tent van deze vakantie? Die verkoop je dan gewoon weer op marktplaats.