Aan het einde van de zomer worden veel kampeeruitrustingen alweer opgeruimd, want met de herfst & winter voor de deur vindt het overgrote deel van de kampeerliefhebbers het genoeg geweest. Maar, doe het eens anders en ga wél kamperen in de herfst. Het zal je verbazen hoe mooi en fijn het is. De bomen kleuren oranje, de landschappen verdwijnen onder een bed van bladeren en je ziet hoe de natuur zich voorbereid op de winter. Uren wandelen en ravotten in het bos en daarna opwarmen met warme chocolademelk, een dampende kom soep of een gezellig kampvuur. Kamperen in de herfst is fijn! En met deze 10 tips hou je het zeker leuk.
1. Check of de camping in de herfst geopend is
Controleer vooraf even of de camping waar je naar toe wilt geopend is. Voor sommige campings eindigt het seizoen in september of begin oktober. Sta je onverhoopt toch voor een gesloten hek? Geen zorgen, in de herfst is er altijd wel ergens plek, reserveren is niet nodig.
2. Neem laagjes kleding mee
Neem veel en warme kleren mee. Wanneer het buiten afkoelt, is het prettig om laagjes kleding te hebben. Overdag kan het nog heerlijk warm zijn, maar aan het einde van de middag zakt de temperatuur in snel tempo. De nachten zijn echt al fris. Shirtjes met lange mouwen, een warm (fleece) vest, een windjack, lekkere sjaal… Voor de echte koukleumen is thermo ondergoed ook een goed idee.
3. Zorg dat je droog zit als het regent
Naast mooi kan de herfst ook behoorlijk nat zijn. Heb je geen voortent of overdekte ruimte om te zitten, neem dan iets anders mee voor als het regent, bijvoorbeeld een tarp. Houd er wel rekening mee dat het ook flink kan waaien, dus door voor iets stevigs en neem extra touw mee.
4. Neem droog hout voor het kampvuur mee
Een kampvuur is het hele jaar door leuk, maar in de herfst, wanneer het steeds vroeger donker wordt en sneller afkoelt, is het extra fijn! Zorg dat je droog hout hebt om een vuurtje te stoken. Neem het eventueel mee van huis, zodat je niet hoeft te proberen van nat hout een vuurtje te maken. Let er dan wel op dat je de voorraad op een droge plek bewaart, anders heb je er nog niets aan.
5. Gebruik een Dutch oven om te koken boven het kampvuur
Maak een heerlijk stoofpotje of stevige maaltijdsoep boven het kampvuur, hiervoor kun je het beste een Dutch oven gebruiken. Deze gietijzeren pannen met deksel zijn speciaal gemaakt om te koken, bakken en braden boven een kampvuur.
Deze mooie foto’s zijn gemaakt bij Oetdoor in de Achterhoek
6. Pas op voor natte voeten
Wanneer je in de herfst gaat kamperen, zorg er dan voor dat je goede waterdichte schoenen of laarzen bij je hebt. De ondergrond is vaak nat en als je schoenen van binnen eenmaal nat zijn krijg je ze niet snel weer droog. En pas op bij het kampvuur, als je te dicht bij gaat zitten met je voeten kan de lijmlaag van de zool smelten en zijn je schoenen niet meer waterdicht.
7. Neem boeken, spelletjes of ander vermaak mee
Een regenbuitje, daar kunnen we wel tegen hoor! Dat hoort nu eenmaal bij de herfst. Maar soms heb je van die dagen dat het blijft gieten, en dan is het fijn om ook even droog te zitten. Voorkom verveling en neem wat spelletjes of een goed boek mee. Of kies voor een camping met een slechtweer accommodatie, hier staat vaak van alles wat je mag gebruiken.
8. Een warme slaapzak voor koude nachten in de herfst
De temperaturen in de herfst zijn nogal onvoorspelbaar, maar je kunt er vanuit gaan dat het ’s nachts best wel koud kan zijn. In de zomer heb je genoeg aan een dunne slaapzak of zelfs alleen een laken, maar als je in de herfst gaat kamperen is een goede slaapzak wel echt noodzakelijk.
Ook een goede ondergrond maakt een verschil, als het ’s nachts flink afkoelt kun je bijvoorbeeld een isolatiematje onder je luchtbed of slaapmat leggen. Hiermee voorkom je dat jouw lichaamswarmte in de grond verdwijnt.
9. Neem een kruik mee
Met een kruik is je koude slaapzak binnen no-time een aangenaam nest. Lekker om bij het voeteneinde te leggen! Mocht je genoeg plek hebben in de auto, neem dan de waterkoker mee. Ook fijn om lekkere warme dranken zoals koffie en thee mee te maken. Natuurlijk kun je ook water koken in een pannetje, zorg dan wel dat je een trechter bij je hebt om het water in de kruik te schenken.
10. Droog je tent als je thuis bent
Met meer kans op regen en ochtenddauw is het lastig je tent helemaal droog mee naar huis te nemen. Wanneer je thuis je tent droogt, weet je zeker dat je ‘m goed opbergt voor de winter.
Bijzonder kamperen in de herfst
Ben je goed voorbereid, dan is kamperen in de herfst minstens zo bijzonder als in de zomer. De bossen die langzaam kleuren, vallende bladeren, de zon die ’s ochtends de ochtenddauw verandert in glinsterende diamantjes… En het is vaak heerlijk rustig, vooral als je buiten de vakanties op pad gaat. Ga je met kinderen kamperen in de herfstvakantie, dan zijn er nog steeds genoeg leeftijdsgenootjes om mee te spelen, maar het zal ongetwijfeld rustiger zijn dan in de zomervakantie.
Heb jij een gouden tip voor een kampeervakantie in de herfst?