Je hoort en ziet het steeds vaker; Nederlanders gaan winterkamperen! Waarom wachten tot de zomer als je in de winter ook een fijne kampeervakantie kunt plannen? Grote kans dat je je zorgen maakt over de temperaturen, maar met de juiste voorbereidingen trotseer je de kou en geniet je van een fijne, comfortabele vakantie! Wij delen 10 handige tips & tricks waarmee je een heel eind gaat komen!
Winterkamperen? Goed om te weten:
- Aluminium haringen kunnen verbuigen of afbreken als de grond bevroren is. Als je zorgt dat je tenminste één stalen haring meeneemt dan kun je als het ware ‘voorboren’ voor de aluminium exemplaren. Let op: de grond zal erg hard zijn dus zorg dat je een zware hamer meeneemt!
- Door de vrieskou gaan de haringen behoorlijk vast zitten in de grond. Handig: als je de pennen er niet helemaal tot het uiteinde in slaat, kun je ze later makkelijk losmaken door ze iets dieper de grond in te slaan.
- Gebruik een (extra) matje met een hoge isolatiewaarde en leg een fleecedekentje tussen je slaapzak en mat. Zowel de isolerende mat als het kleedje houden optrekkende kou van onderaf tegen.
- Pas op dat je schoenen niet te dicht bij het kampvuur komen. Door de warmte kan de lijmlaag tussen de zolen loslaten wat ervoor zorgt dat je schoen niet meer waterdicht is.
- Je bent vast geneigd om een lekkere dikke pyjama en zelfs nog een extra laag kleding te dragen als je gaat slapen. Dit is nu juist geen goed plan. Tussen je lichaam en het vulmateriaal van de slaapzak treedt een wisselwerking op, maar als je veel kleding draagt werkt deze niet meer. Het beste kun je enkel gekleed in (thermo-)ondergoed je slaapzak in kruipen!
- De meeste warmte verlies je via je hoofd en je voeten. ’s Nachts zitten je voeten lekker warm in je slaapzak maar je hoofd is grotendeels onbedekt. Door het dragen van een (slaap)muts voorkom je onnodig warmteverlies. Of kies voor een extra warme mummy slaapzak.
- Bij vrieskou is de kans groot dat een gasaansteker je in de steek laat. Zorg dat je lucifers bij je hebt.
- Een koelbox is de uitkomst om te voorkomen dat je levensmiddelen bevriezen. Al helemaal als je deze op een beschutte plek neerzet, bijvoorbeeld in het sanitair gebouw.
- Door vrieskou vermindert de capaciteit van een batterij. Door je telefoon dicht tegen je lichaam mee te dragen voorkom je dat deze heel snel leeg gaat.
- Voor je gevoel krijg je het van alcohol lekker warm. In eerste instantie is dit ook het geval, je bloed wordt naar de oppervlakte van de huid gestuurd. Maar vervolgens verlies je deze warmte aan de buitenlucht waardoor je lichaamstemperatuur uiteindelijk daalt.
Bekijk het overzicht met campings die het hele jaar open zijn en check voor vertrek nog even welke 5 items onmisbaar zijn voor je winterkampeeruitrusting.