Winterkamperen: 5 onmisbare items voor je kampeeruitrusting

Wat heb je nu echt nodig als je gaat kamperen bij lage temperaturen?

Van Lotte (het brein achter Bijzondere Camping) kreeg ik het verzoek een stukje te schrijven over items die niet mogen ontbreken bij een goede winterkampeeruitrusting. Campingbeheerders hebben daar behoorlijk zicht op, wij zien namelijk heel veel kampeerders én heel veel spulletjes langskomen op de camping. Als je wilt kun je het bedrag van een kleine auto kwijt aan een vouwwagen, tent en de benodigde (of toch niet zo nodige) attributen. Maar wat heb je nu echt nodig als je gaat kamperen bij lage temperaturen, in de winter maar ook in het vroege voorjaar?

1. Een makkelijke tent die snel droogt

Een makkelijke tent is in elk seizoen handig. En dan heb ik het vooral over opzet-, afbreek- maar ook drooggemak. Als je in Nederland gaat kamperen wil je echt graag een exemplaar dat vlot droogt, zodat je de tent droog mee naar huis kunt nemen en na je kampeertrip niet eerst nog week in de garage hoeft te hangen. Persoonlijk ben ik groot fan van alles wat je kunt opwerpen of opblazen en wat van niet te zwaar doek gemaakt is. Bij de opwerpvarianten heb ik nog wel het bezwaar dat het opzetten in enkele minuten gebeurd is, maar het vlot weer in de verpakking krijgen uitsluitend te doen is voor kampeerders met een wiskunde knobbel én een goede motoriek. Deze twee zaken gaan vaak niet samen. Opblazen dan maar die tent! Neem eens een kijkje op de website van Decathlon, je vindt er opblaasbare tenten in alle soorten en maten.

2. Een goede slaapzak (en lekker warm slaapmaatje)

Ja je leest het goed, maatje en niet matje. Alhoewel een goed isolerend matje ook essentieel is om ‘s nachts warm te blijven. Dan de slaapzak: hier kun je ook een fortuin aan kwijt, maar in het middensegment is er ook voldoende keus. Bij sommige slaapzakken vind je de aanduiding ‘Links’ en ‘Rechts’; dit zijn slaapzakken die je aan elkaar kunt ritsen. Als jij net als ik een koukleum bent en je partner een heerlijk altijd warm straalkacheltje is, dan kan het een goed idee zijn om te investeren in twee aanritsexemplaren.

3. Elektrische deken

Ik ben absoluut geen voorstander van elektrische kacheltjes in de tent. De isolatiewaarde van het tentdoek is nul dus het kacheltje zal continu op volle toeren draaien. Maar hoe blijf je dan wel warm? Overdag door lekker bezig te blijven, ‘s avonds door een gezellig kampvuur te maken en iets warms te drinken in de (verwarmde) campingkantine. ‘s Nachts zul je het moeten doen met een goede slaapzak en matje (zie vorige punten). Voor de echte koukleumen heb ik nog een extra tip: een elektrische deken meenemen! Qua veiligheid schijnen de elektrische onderdekens op zwakstroom (24V) het beste te zijn. Precies waarom weet ik niet, ik heb meer verstand van kampeergasten dan van elektriciteit. Er zijn eenpersoons en tweepersoons elektrische dekens.

4. Reserve kinderslaapzak

Zomer of (vooral) hartje winter: vergeet de reserve slaapzak niet als je gaat kamperen met kinderen tot 10 jaar. Een hele dag spelen, veel nieuwe indrukken, lekkere frisse buitenlucht en een warm bedje doen slapen als een os. En ja dan gebeuren er wel eens ongelukjes, ook als ze daar thuis al lang overheen gegroeid zijn. Gelukkig hebben de meeste campings een wasmachine maar om de slaapzak gewassen en droog te krijgen vóór de volgende nacht is soms wat ingewikkeld. Het zou zonde zijn als dit een voortijdig einde van een winterkampeerweekend betekent. Koop daarom een betaalbare reserve kinderslaapzak die, niet geheel onbelangrijk, makkelijk te wassen is in de machine.

5. Regen-speel-kleding

Voor deze tip ga je mij nog lang dankbaar zijn. In Nederland is het vaker nat dan koud, maar als je nat bent dan kun je het ook behoorlijk koud krijgen. Nu is het meenemen van een aanhanger met droge en warme kleren voor je kinderen een optie maar een investering in een stevige, slijtvaste en gevoerde regenbroek, met bretels is praktischer. En ook te gebruiken als er niet gekampeerd wordt!

En dan nog even dit: ik ben goed in wiskunde en ik hou niet van kou, maar kamperen als het niet zo warm is heeft voordelen en is écht leuk. De campings zijn vaak stukken rustiger en ook veel goedkoper. Nooit wachten in het toiletgebouw, altijd plek op de trampoline en de keuze is reuze bij de skelters. Samen een beetje bikkelen en dan je handen opwarmen aan een kop warme chocolademelk heeft zo z’n charme. En als je thuis komt kun je ook nog eens sterke verhalen vertellen over ijs op de tent en bijna bevroren tenen. Dat laatste is dankzij onze tips natuurlijk niks meer dan een stoer verhaal.

Zin om op winterkampeeravontuur te gaan? Bekijk hier de campings die het hele jaar open zijn.


Dit artikel is geschreven door Bernadette Kuijpers van Camping Lazy:

‘Liefde voor alles wat leeft’ vat wel een beetje samen wat belangrijk voor Bernadette is. Na tien bijzondere jaren in Afrika heeft ze wat echt belangrijk was in een oude Landcruiser gepakt. Haar man, de twee honden, extra diesel en water en een eenvoudige kampeeruitrusting. Na een spannende reis dwars door de Sahara belandde ze in 2008 in Slowakije. Hier runt ze een kleine boerderij met een heerlijke camping. Lammetjes in het vroege voorjaar en elke zomer weer omringd door lieve grote en kleine mensen, dat is haar leven!
 
De mooie foto in de header is gemaakt bij Natuurkampeerterrein de Klashorst