Getest: Charme Camping Hartje Groen in Brabant

Een camping waarbij je hart al een sprongetje maakt bij het zien van enkel de ingang.

De leukste camping van ons land?

Ken je het? Zo’n camping waarbij je hart al een sprongetje maakt bij het zien van enkel de ingang? Charme Camping Hartje Groen in het Brabantse Schaijk is er zo één, en niet gelogen, echt midden in natuurgebied De Maashorst. Bam, vakantiemodus!

Bourgondisch Brabant: De Boshut
Bij aankomst moet je allereerst bij De Boshut zijn, de niet te missen houten blokhut. Behalve bourgondische verzamelplek van de camping is dit tevens de receptie. Let op hoor, de tot-in-de-puntjes-ingerichte Boshut en zijn terras doen dusdanig gezellig aan dat wij liefst linea recta met een witbiertje en bitterballen onder een retro parasol doken om het leven te vieren… maar lieve kampeervrinden; éérst netjes hallo zeggen en inchecken bij de receptie, dan een plekje zoeken en vervolgens met gepaste spoed terug naar het terras. Het goede nieuws is overigens dat je hier vanaf ontbijt tot borrel terecht kunt dus wees gerust, jouw moment komt. Er wordt ook geregeld een Table d’hôtes of pizza avond georganiseerd om bij aan te schuiven. Ben op tijd met inschrijven want deze avonden zijn behoorlijk populair!

Speelven met kabelbaan, natuur & privacy
Wat een ruimte en een stilte hier! Ondanks 150 kampeerplekken heb je totaal niet het gevoel dat er zoveel mensen zijn. Het sfeervolle terrein is afwisselend en vooral niet te strak aangeharkt en aangelegd. Je kunt kiezen voor een plek op een open veld met veel groen of een verscholen plekje met veel privacy en schaduw in het Holenbergbos. Dat laatste hadden wij, heerlijk rustig! Leven in de brouwerij vind je vooral rondom het speelven. Daar dobberen kinderen op reuzen eenhoorns en sjezen kleine waaghalzen via een kabelbaan over het water. In het hoogseizoen zijn er voor de kinderen dagelijks spelletjes, speurtochten door de natuur en creatieve activiteiten te doen en ze kunnen naar hartelust spelen in binnenruimte de Binnenpret. Klinkt als een ideale familiecamping, toch? Vind ik ook. Maar laat je door mij, moeder van twee, vooral niet op het verkeerde been zetten hoor. Rustzoekers die niets liever doen dan wandelen, fietsen en lezen kunnen zich bij Hartje Groen op menig plek goed ‘verstoppen’. 

Een ven in het bos met spelende kinderenEen recreatieplas in het bos met spelende kinderen en caravans tussen de bomen

Je wandelt of fietst zo de natuur in
Wij hadden geluk met een heerlijk zonovergoten weekend dus onze kinderen hopten van de modderkeuken naar het speelven om grachten te graven… water, zand, eenvoudige natuurspeelplekken en een handvol skelters. Bingo! En vanuit de camping wandel of fiets je zo verder De Maashorst in. Leuk voor (kleine) kinderen: het Docus de Das Avonturenpad start tegenover de ingang van de camping. Binnen 10 minuten kom je al uit bij een mooi ven, mét waterpomp en klimrek in het water dus wij zijn eerlijk gezegd niet verder gekomen… we love modder!

Stijlvol ingericht: van Huiskamer ‘t Hart tot het sanitair
Huiskamer ’t Hart lag er vanwege de aangename temperatuur wat stilletjes bij deze dagen. Maar hoe welkom is deze prachtige ruimte (met keuken, om in de ochtend een eitje te bakken!) in het geval van iets minder goedgezinde weergoden?! En zoals alles bij Hartje Groen; zo nieuw, smaakvol en knus allemaal! Bijna zonde dat ik niet met regenspatters op mijn bril in die leren bank met schapenvel voor de houtkachel kon ploffen. De hartelijke eigenaren, Joep en Alice, hebben deze camping een jaar geleden flink aangepakt en deden dit overduidelijk met liefde en visie. Want dat voel je, tot aan het sanitair. Wat voor de verandering eens geen groot verouderd gebouw is, maar kleine houten huisjes die modern en huiselijk zijn ingericht. Een ander verrassend element vond ik de kampeerplek met bij te boeken glazen kas (zie hieronder) Nu was het wat warm maar hoe heerlijk in voor- en naseizoen, je eigen huiskamerkas om een boek te lezen als de kinderen (eindelijk) op bed liggen?!

Fauteuil met tafeltje en perzisch tapijt in een serre

Volgende keer naar Groepsverblijf De Kiet
Met z’n vieren hadden we genoeg aan onze eigen camper, maar in gedachten zoek ik stiekem al naar een gelegenheid en 26 andere leuke mensen om de houten lodges van Groepsverblijf De Kiet eens te betrekken, dat aan de andere kant van het zwemven staat. Hartje Groen is een heerlijke plek voor een goed vrienden- of familieweekend! En hoewel de combinatie camping versus groepsaccommodatie misschien anders doet vermoeden, tijdens ons verblijf heb ik van een afstand veel mensen en gezelligheid gezien maar ik heb er werkelijk niets van gehoord.

Restaurant met hippe rotanstoelen, banken, een houtkachel

Jullie raden het al…
Een paar dagen was te kort! Want: we waren te laat met inschrijven voor die heerlijke aanschuiftafel, het Avonturenpad moet nog afgemaakt, de moddertaart van de kinderen moet uit de oven en die biertjes op het terras smaakten naar meer. En volgende keer gaan de fietsen mee zodat we De Maashorst kunnen uitkammen. Op naar Schaijk allemaal! Over en uit.