Campingetiquette zijn de, vaak ongeschreven, regels om het samenleven op de camping voor iedereen aangenaam te houden. Mijn belangrijkste 5 heb ik hieronder op een rijtje gezet. Wel gevaarlijk natuurlijk zo een lijstje, het komt nogal belerend over want daar is weer het opgestoken vingertje van de schooljuf (lees: campingeigenaresse). Maar hiermee worden wel kleinere en grotere ergernissen voorkomen. Zo hebben jij én je campingburen een fijne kampeervakantie en wie weet maak je wel nieuwe vrienden voor het leven. Natuurlijk zijn we ook benieuwd of je hier op nog aanvullingen hebt of er anders over denkt.
1. Wees vriendelijk
Aardig zijn kost niks. Toch? Een goedemorgen, groeten bij de afwasplek en even aanbieden te helpen als het nodig is, kleine gebaren maar je doet je buurman en -vrouw er een groot plezier mee. Wees behalve aardig ook een beetje tolerant. We zijn allemaal kind geweest en ja die rennen, zijn enthousiast en maken wel eens meer geluid dan volwassenen. Als dit en beetje binnen de acceptabele grenzen blijft geniet er dan vooral van om deze jonge mensen plezier te zien maken. En zo komen we dan meteen op nummer twee.
2. Kinderen
Leg je kinderen uit dat om met zijn allen een hele fijne vakantie te hebben je daarvoor rekening moet houden met de andere kampeerders. Dus niet voetballen tussen de tenten maar op het voetbalveldje, dit geldt ook voor waterballonnen gooien en bellenblazen. Niet tussen de tenten. ‘s Avonds maken de wat grotere kinderen zo min mogelijk herrie, zodat de kleintjes kunnen slapen. Vergeet je kind nog wel eens de douche of afwasplek schoon te maken na gebruik, loop deze dan zelf even na. Huilende baby’s, tja kan gebeuren, maar ga wel meteen even kijken wat er aan de hand is en probeer het ongemak te verhelpen.
3. Geluid en licht
Misschien merk jij er in je super de luxe camper niks van, maar zoemende airco’s en de hele nacht die schelle buitenverlichting zijn voor tentkampeerders een nachtmerrie. Als jij niet zonder kunt, kies dan voor een camperplaats en niet voor een (bijzondere) camping. En herrie, dat zijn geen spelende kinderen maar wel een radio met harde muziek, dichtslaande deuren in de nacht, luide gesprekken na tienen ‘s avonds en blaffende honden.
4. Honden
Jij hebt natuurlijk de liefste hond van de wereld en die doet echt nóóit iets, houd er wel rekening mee dat anderen dit misschien niet zo ervaren. Uit liefde omvergelopen en ondergekwijld worden door de enthousiaste labrador van je kampeerbuurman. Nou ik vind dat eigenlijk niet grappig, of lief. Houd je hond dan ook bij jouw tent, aan de lijn of in een afzetting. Neem je hond niet mee naar de kinderspeelplaats, het sanitairgebouw of andere gezamenlijke ruimtes, menigeen is allergisch of bang voor honden, echt waar, ook voor die schat van jou. Over hondendrollen op de camping maak ik maar geen woorden vuil.
5. Aankomst en vertrek
Aankomen en vertrekken doe je als andere kampeerders ook wakker zijn. Dus niet ‘s avonds laat of ‘s ochtends heel vroeg. Dit levert geïrriteerde medekampeerders en campingeigenaren op. Tentdoek is slechts enige millimeters dik en isoleert niet tegen geluid en licht… Dreig je erg laat aan te komen, overweeg dan een tussenstop. Tip voor vroegvertrekkers: huur voor de laatste nacht op de camping een accommodatie als die er zijn, dan kun je overdag in alle rust inpakken en alsnog de volgende ochtend vroeg vertrekken.
Tot slot nog een paar algemene over het campingsanitair. Afwassen doe je bij de afwasplekken, niet bij de wastafels, tandenpoetsen doe je bij de wastafels, niet bij de afwasplekken. Grote wasjes, kleine wasjes, lekker in de wasmasjien. De douches, toiletten, wastafels en afwasplekken die laat je natuurlijk schoon achter. O dat wisten jullie allemaal al?
Dit artikel is geschreven door Bernadette Kuijpers van Camping Lazy: