Weinig evenaart het échte kampeergevoel als ‘s avonds een vuurtje stoken op de camping. Natuurlijk is dat niet mogelijk op elke camping, maar heus ze bestaan nog, campings waar het kan en mag. We hebben zelfs een overzicht van bijzondere campings met kampvuur. En speciaal voor de beginnende kampvuur-kampeerder hebben we een aantal tips voor een fijn en veilig vuurtje op een rij gezet.
1. Aanmaken
Het allerbeste kun je voordat je op vakantie gaat in de super- of bouwmarkt een doos met aanmaakblokjes kopen. Dit werkt echt beter als berkenschors of het puzzelboek van je partner. Het scheelt ook frustratie en onnodige discussies. En je partner kan blijven puzzelen.
Mochten aanmaakblokjes niet tot je standaard uitrusting behoren en je wilt wel een vuurtje maken, dan kun je ook een heel eind komen met een kartonnen eierdoos. Als je deze vult met zaagsel of wat houtskool werkt het nog beter.
Nood breekt wet maar wie had gedacht dat tortilla chips heel handig kunnen zijn bij het starten van een kampvuur? Als het aanmaken van het vuurtje niet lukt dan zit er weinig anders op dan een zak op te offeren. De smaak doet er niet toe. Het enige nadeel is dat het toch wel erg zonde is van die lekkere chips. Maar ja ze branden dus lang en langzaam, ideale aanmaak chipies.
2. Aanhouden
Als je aanmaakblokjes, doosjes of chips branden dan ga je het vuur voeren met kleine droge stukjes hout of takjes. De stukken hout mogen steeds groter worden en als je vuur echt lekker fikt en heet is dan kun je eigenlijk alles verbranden. Dus heb je natte blokken hout, gooi deze pas op het vuur als het goed heet is. Scheelt een hoop rook voor jou en je kampeerburen. Je kunt ook voor het aansteken een soort van tipi van takjes en dan steeds groter wordende stukken hout bouwen. Het aanmaak’geval’ leg je midden in de tipi.
3. Koken op het vuur
Rond een vuurtje is het niet alleen lekker zitten (en borrelen) maar je kunt er ook op koken. Om kampvuurkoken gemakkelijker te maken neem je het rooster van je oven mee naar de camping. Leg een paar stenen aan weerszijden van het vuur, rooster erop en grillen maar. Op het rooster kun je ook een gietijzeren pan of kampvuur koekenpan zetten.
Daarnaast is een rol aluminiumfolie heel nuttig. Je kunt het gebruiken om het rooster te bedekken, om vervolgens daar je vis of vlees op te leggen. Ook maak je eenvoudig een snelle maaltijd door groente en aardappels in een foliepakketje te doen en op het rooster te leggen of in de smeulende kooltjes.
4. Veiligheid
Nooit onbeheerd achterlaten! Regel nummer één voor kampvuurveiligheid is om nooit een kampvuur te verlaten, zelfs niet voor een korte periode. Zodra een kampvuur is gestart totdat deze volledig is gedoofd, moet een volwassene het kampvuur in de gaten houden.
En voor het geval dat… zorg dat er altijd een emmer met water in de buurt van je vuur staat.
5. Uitmaken
Voordat je gaat slapen of om een andere reden je kampvuur verlaat moet je het vuur volledig blussen. De snelste manier om een kampvuur te blussen is met water. Dan komt die emmer toch nog van pas. Het water kun je rechtstreeks op het kampvuur gieten totdat het gesis stopt. Vervolgens draai je de resterende kooltjes om en giet je weer water op het kampvuur. Na het blussen moet je geen warmte meer kunnen voelen als je met je hand de restanten aanraakt.
En ten slotte; oefening baart kunst. Dus veel kamperen en veel fikkies stoken!
Dit artikel is geschreven door Bernadette Kuijpers van Camping Lazy: