Recept: heerlijke goulash uit Slowakije

Ambassadeur Bernadette woont al jaren in Slowakije en deelt haar geheime recept voor een heerlijke pan goulash, met een Slowaakse twist… Eet smakelijk!

Goulash, wie kent het niet?!

Een overheerlijke stoofschotel! De Hongaren vinden van niet. Goulash of eigenlijk gulyás is namelijk een soep! Wat wij in Nederland goulash noemen heet bij onze Hongaarse buren pörkölt en bij ons in Slowakije perkelt. Een beetje verwarrend, want we hebben toch vaker trek in een lekkere hartige stoofschotel dan in soep. En die noemen we dan gewoon, geheel onterecht, goulash. Eigenwijze Hollanders.

In de regen, boven een vuurtje wordt goulash gekookt in een Dutch Oven.

Een goede goulash wordt normaal bereid in een grote ketel die je boven een houtvuur hangt. Bij ons op de camping hebben we er een flink aantal te leen, en kampvuur maken mag bij elke kampeerplek. De bereiding van goulash is een sociaal gebeuren en duurt een aantal uren, waarbij je regelmatig in de goulash roert onder het genot van een lekker wijntje of een fris biertje. Naast stoofvlees zijn de andere ingrediënten uien, knoflook en rode paprika’s. Heel belangrijk zijn ook de kruiden. Gebruik niet te weinig van zoete en hete paprikapoeder, wat karwijzaad (kummel) en enkele laurierblaadjes.

Wijzelf gebruiken een, hier te verkrijgen, kant en klaar kruidenmengsel. Naast extra paprikapoeder doen we er ook vaak nog wat aardappelblokjes en tomaten(puree) in. Het geheim van een lekkere goulash is volgens onze buurman dat je evenveel uien als vlees gebruikt. En onze buurman die maakt echt hele lekkere goulash!

Tomaten, paprika en knoflook

Boodschappenlijstje
Voor 4 personen

– 1 kilo uien
– 1 kilo stevig rood vlees (rund, varken, lam, geit….)
– Circa 3 rode paprika’s 
– Tomaten, al dan niet uit blik
– Voldoende van de eerder genoemde kruiden of een kant en klaar kruidenmengsel 
– Knoflook naar smaak, maar zeker niet te weinig
– Zout naar smaak
– Zonnebloemolie

Een koksmes met gesneden paprika

Aan de slag
Steek je houtvuur aan. Hang je ketel boven het vuur en braad het vlees aan in een flinke scheut zonnebloemolie. Haal het vlees uit de ketel en fruit de uien en de knoflook. Nu kunnen de paprika’s en de fijn gesneden tomaten worden toegevoegd. Zodra de groentes zachtjes pruttelen, doe je de kruiden en het vlees er bij. Regelmatig even roeren en als de stoofpot te droog wordt, giet je er wat water bij. Natuurlijk mag dat ook wijn of bier zijn. Een half uur tot drie kwartier voor het einde doe je er in blokjes gesneden aardappels bij om het geheel nog meer body te geven. En natuurlijk blijf je proeven om te weten of er meer zout of kruiden bij moeten. Goulash maken is geen wetenschap, het is een kunst! Bij gebrek aan een ketel en een houtvuur kun je dit natuurlijk ook gewoon thuis op je eigen fornuis maken. Serveer met rijst of stevig brood.

Eet smakelijk!

Dit recept is geschreven door Bernadette Kuijpers van Camping Lazy:
‘Liefde voor alles wat leeft’ vat wel een beetje samen wat belangrijk voor Bernadette is. Na tien bijzondere jaren in Afrika heeft ze wat echt belangrijk was in een oude Landcruiser gepakt. Haar man, de twee honden, extra diesel en water en een eenvoudige kampeeruitrusting. Na een spannende reis dwars door de Sahara belandde ze in 2008 in Slowakije. Hier runt ze een kleine boerderij met een heerlijke camping. Lammetjes in het vroege voorjaar en elke zomer weer omringd door lieve grote en kleine mensen, dat is haar leven!