Het ultieme burenfeest: De Buurtcamping

De Buurtcamping; een mooi en verbindend initiatief waarbij buurtbewoners in het hele land een kampeerweekend in eigen wijk organiseren. Ook in jouw buurt?

Leer je buurtgenoten kennen op De Buurtcamping

Al eens van gehoord van De Buurtcamping? Grote kans dat je het al eens voorbij zag komen, want dit initiatief bestaat al enkele jaren en wij zijn fan! Een geweldig concept dat ieder jaar groeit. Afgelopen jaar organiseerden buurtbewoners een recordaantal campings, met maar liefst 20 edities in 12 gemeenten. Heel Nederland ontmoet elkaar… op De Buurtcamping!  Van Groningen tot Tilburg en van Den Haag tot Nijmegen. Door het organiseren van een ontspannen weekend met (kampeer)activiteiten zetten buurtbewoners en lokale organisaties zich in voor een socialere buurt waar je elkaar kent, groet en helpt.

Drone view van de Buurtcamping in een stadspark

Kamperen = verbinden
Volgens oprichter Roderik Schaepman is dat de kracht van De Buurtcamping, de Buurtcamping helpt om kloven in de samenleving te overbruggen. Uit onderzoek onder deelnemers in 2017 blijkt dat kampeerders tijdens de camping gemiddeld 11 nieuwe mensen leren kennen en dat 86%  hiervan mensen zijn die ze normaal niet zo snel zouden ontmoeten. “Door samen de camping op te bouwen of een potje te badmintonnen, leer je makkelijk nieuwe mensen kennen. Je bent de hele dag heerlijk buiten en iedereen is gelijk. Met die pleerol onder de arm zien we er per slot van rekening allemaal even knullig uit”, aldus Roderik. Het klinkt allemaal zo logisch, want dat gevoel van verbonden zijn heb je toch ook altijd zo sterk op de camping? Dat is juist de charme van het buitenleven, weg met die muren 😉

Beheerder van eigen Buurtcamping
De kracht van De Buurtcamping wordt gevormd door de inzet van lokale campingbeheerders en honderden vrijwilligers. Via het nieuwe opleidingstraject de BuurtCampus een groot aantal buurtbewoners opgeleid tot campingbeheerder. Met workshops en trainingen leren ze alles over onderwerpen als vergunningen, vrijwilligerscoördinatie, promotie en veiligheid. Zo wordt De Buurtcamping niet alleen vóór de buurt georganiseerd maar ook dóór de buurt.

De Buurtcamping bij jou in de buurt?
Kijk snel of er in jouw eigen buurt ook te kamperen valt dit jaar en reserveer alvast een plekje. Heb je altijd zo’n romantisch beeld van het runnen van een eigen camping? Misschien iets voor jou om De Buurtcamping in je eigen buurt te beginnen?