In gesprek met: Lars & Inge van La Nozillière

“Op een prachtige zomerdag zijn we uiteindelijk voor La Nozillière gevallen”

Camping La Nozillière in de Limousin is ruim, overzichtelijk en een waar kinderparadijs. De camping heeft 15 ruime kampeerplekken (300m2!), safaritenten en een gîte. Langs de camping loopt een beekje en er is een grote speelweide. Verder heeft de camping een zwembad, kan er ‘s avonds een kampvuur gemaakt worden en kun je regelmatig aanschuiven voor een pizza-avond of table d’hôte. De perfecte vakantieplek voor het hele gezin! Benieuwd naar het verhaal achter La Nozillière? Wij interviewden de campingeigenaren en kwamen alles te weten.

Hebben jullie altijd de droom gehad om ooit campingeigenaar te zijn?
“Nee, nooit eigenlijk. Wel droomden we van een nieuw avontuur met ons hele gezin. Emigratie naar Frankrijk was een scenario dat we openhielden, maar het was zeker geen doel op zich. Een van de ideeën die we hadden, was om gîtes of chambres d’hôtes te verhuren. We hebben gedurende een jaar of twee heel veel objecten bezichtigd, maar het meeste zat te ver weg van wat we zochten. Veel was in slechtere staat dan op het eerste gezicht leek of bood niet de ruimte die we zochten. Omdat een van de makelaars waar we bezichtigingen bij hadden ingepland op een zeker moment zijn afspraken afzegde, zijn we min of meer op de bonnefooi naar een object gereden dat wel op onze radar, maar niet op onze shortlist stond. “Wie weet is het wat – we zien wel”, dachten we. En dat bleek ‘m te zijn: op een prachtige zomerdag zijn we uiteindelijk voor La Nozillière gevallen. Het was de combinatie van de prachtige plek, de mogelijkheden die het bood (ruime plekken voor onze safaritenten) en het huis die ons meteen deed denken “dit wordt hem”. Daarna hebben we snel knopen doorgehakt en is het leven van campingeigenaar realiteit voor ons geworden. Maar het feit dat het vooraf niet onze droom was, neemt niet weg dat we er onze droomplek van hebben gemaakt.”

Wat vinden jullie zelf het meest bijzonder aan La Nozillière?
“De natuurlijke omgeving en de gemoedelijkheid van de camping en onze gasten. De omgeving is heuvelachtig en bosrijk – het is ontzettend groen, goeddeels ongerept en typisch Frans. Daarin past volgens ons ook dat we onze camping bewust kleinschalig houden en ons richten op jonge gezinnen, zodat mensen makkelijk met elkaar in contact komen. Dat kan bij de table d’hôte, het kampvuur, bij de afwas of soms ook bij bezienswaardigheden in de omgeving – de meeste mensen kiezen er toch voor om dezelfde dingen te bezoeken. En soms trekken mensen ook samen op, bijvoorbeeld omdat ze de fiets mee hebben genomen om hier in de heuvels en het bos te rijden of omdat ze samen gaan hardlopen. We willen onze gasten in ieder geval echt laten genieten van de rust en de ruimte hier. De plekken zijn hier zo’n 300 m2 per stuk. Wij houden zelf ook erg van ruimte. Uitbreiden zullen we niet zo snel doen – het is goed zoals het is en dat wordt gewaardeerd door onze gasten.”

Wat is jullie mooiste herinnering aan vorig kampeerseizoen?
“Het zijn toch vaak de mooie zomeravonden, mensen vinden dat heerlijk en dat merk je aan hen. Dan ontstaat vaak ook de leukste sfeer. Voor ons is het natuurlijk mooi als mensen ons laten weten dat ze het heel erg naar hun zin hebben gehad. We hebben een aantal gezinnen die hier al vier jaar komen. Vorig seizoen waren er twee gezinnen die elkaar van de studie lang geleden kenden. Hun contact was een beetje verwaterd geraakt, maar hier zijn ze de hele vakantie met elkaar opgetrokken. Dat was erg leuk om te zien en daar heb je dus met de camping voor gezorgd. En mensen die zeggen “zoals jullie het doen, zo zou ik het ook doen als ik een camping in Frankrijk zou beginnen” – dat is gewoon een hartstikke mooi compliment.”

Wat is het leukste aan campingeigenaar zijn? En wat is de grootste uitdaging?
“Het leukste is toch onze gasten een plezierige, relaxte tijd bezorgen om zichzelf weer helemaal op te laden. Jonge gezinnen zijn vaak druk en we weten uit ervaring dat het vermoeiend kan zijn. We zien in die zin altijd veel herinneringen ‘om ons heen’. Je ziet dezelfde worstelingen en hetzelfde geluk. De grootste uitdaging ligt met name in het gedaan krijgen van alle klussen die op een dag voorbijkomen. Geen dag is hetzelfde, er is altijd weer wat nieuws: een ander menu dat je voorbereidt, het onderhoud dat moet worden gedaan, reparaties, iedere dag andere gesprekken. We maken tegen elkaar weleens de grap dat je de hele dag bezig bent op de camping en uiteindelijk niet aan je oorspronkelijke planning toe komt. En, toegegeven, daar heb je aan het begin van het seizoen minder moeite mee dan aan het einde, haha!”

Hebben jullie nog dromen voor de toekomst van La Nozillière?
“We denken er weleens aan om dieren op de camping te houden en dan vooral paarden. Onze twee dochters zijn verzot op paardrijden en doen dat al sinds we hier zijn komen wonen. Het is er nog niet van gekomen, want ze rijden nu bij een manege die op 10 minuten afstand van de camping ligt. Maar als je het hen vraagt, gaat het ervan komen. Verder hebben we het idee om vanaf 2023 iets te doen met de interesses, kennis en ervaring die onze gasten hebben. Wat dat ‘iets’ is, zijn we nog aan het uitwerken, maar het zou hartstikke leuk zijn als we gasten die verstand hebben van kunst, veel weten over natuur of een bepaalde sport beoefenen daar iets mee kunnen laten doen op La Nozillière voor de andere gasten.”

Gaan jullie zelf vaak kamperen? Zo ja, wat is jullie mooiste kampeertrip?
“Nou, eigenlijk zijn wij helemaal geen hardcore-kampeerders… Toen wijzelf klein waren, gingen we kamperen met onze ouders. En toen onze kinderen kleiner waren (ze zijn nu 9, bijna 11 en 13) brachten we onze vakantie altijd in gîtes door. Tegenwoordig kiezen we meestal voor roadtrips naar het warme zuiden in het najaar waar we dan huisjes boeken. En een deel van onze vakantie staat in het teken van familiebezoek in Nederland en België. In onze familie zijn er daarentegen fervente kampeerders en camperaars. Een van de leukste aspecten van onze emigratie is dat we inmiddels een hechte band hebben opgebouwd met ooms en tantes. Ieder jaar komen ze ons samen met onze ouders helpen. Ook hebben we mensen hier in onze directe omgeving leren kennen die ons ieder jaar weer komen helpen met de grote schoonmaak op zaterdag, die helpen met het koken voor onze gasten en die voor ons paraat staan als er iets voorvalt dat we zelf niet direct kunnen oplossen. Wijzelf vinden de mooiste kampeertrip de trip natuurlijk naar La Nozillière!”

Zin om deze zomer te kamperen op de prachtige camping van Lars en Inge? Kijk snel op de website van La Nozillière of er nog een plekje vrij is!