Wel of geen wifi? Vijf tips voor meer verbinding
Het jaar (2017) dat ik overstag ging was volgens het CBS al 98,4% van mijn leeftijdsgroep in bezit van een smartphone. Daar was ik mij wel bewust van want voor veel gasten was wifi op onze camping Lazy in Slowakije al jaren een minimale vereiste en werd er vaak gemopperd over de snelheid van ons netwerk. Inmiddels is onze Wifi verbeterd maar gelukkig trekken we steeds meer kampeerders die liever zo veel mogelijk offline zijn tijdens hun vakantie. En omdat de meeste ouders hier bewust hun smartphone alleen functioneel gebruiken hebben we ook haast nooit kinderen die met een smartphone of tablet over het terrein lopen. Daar hebben ze het veel te druk voor; samen hutten bouwen in het bos, hout sprokkelen voor hun kampvuur en modder maken in de zandbak blijken stukken leuker te zijn dan de spelletjes op hun tablet.
De ervaring van Camping de Joxhorst en Les 3Etangs
Nog meer campinghouders worstelen met de vraag wel of geen Wifi aan te bieden. Natuurcamping De Joxhorst in Overijssel schreef mij het volgende: “Hallo Bernadette, eigenlijk wilden we geen Wifi. We hebben het jaren weten tegen te houden, onder het motto: in de natuur is geen wifi, wél een betere verbinding! Echter, we konden er niet onderuit komen in deze tijd. Ieder kiest hierin zijn eigen verbinding: of via internet of via de natuur. Keuze vrijheid!”
Christine Zwart van Camping Les 3etangs in de Auvergne: “Wij hebben destijds over dit onderwerp serieus gediscussieerd: wel/geen Wifi aanbieden. Uiteindelijk hebben we wel voor Wifi gekozen maar daarvoor moet je bij ons naar buiten, kijken wat wint, de omgeving of je telefoon. Het is erg mooi om te zien dat vaak kinderen met tablets en telefoons onder de arm de auto’s uitkomen. Eenmaal bij ons onder de veranda worden ze overdonderd door de ruimte, de natuur met de meertjes, trampolines, tafeltennis en wat al niet meer. Het duurt niet lang en dan ligt de lange tafel bezaaid met tablets en telefoons en zijn de kinderen uitgewaaierd over ons domein. Wij kunnen daar echt van genieten.”
Na jaren van grote behoefte aan goede Wifi op de camping is er nu gelukkig ook een omgekeerde beweging. Veel vakantiegangers genieten juist van een bereikloze omgeving (of eentje met wat minder bereik): digitaal detoxen tijdens de vakantie is echt de nieuwe trend!
Een kleine rondvraag leverde vijf gouden tips op om op je kampeervakantie minder online te zijn;
1. Maak afspraken
Het verminderen van schermpjestijd doe je met elkaar en voor elkaar. Dus pubers minder online: ouders ook. Spreek gezamenlijk af wanneer, waarvoor en hoelang de smartphone gebruikt mag worden tijdens de vakantie. Bijvoorbeeld om te navigeren naar dat leuke restaurantje, want verdwalen kan leuk zijn maar je zit er niet altijd op te wachten.
2. Zet zo veel mogelijk notificaties uit
Zet je Facebook, Instagram en andere social media notificaties uit en ga door je Whatsapp groepen en selecteer alleen degen die noodzakelijk zijn. Vertel je werkgever dat je offline zal zijn dus dat appjes (vaak) ongelezen zullen blijven. Zo kun je je werk-Whatsapp-groep ook op stil zetten. Blame the campsite Wifi of vertel de ware reden: dat je écht op vakantie bent.
3. Laat technologie voor je werken
Je telefoon thuis laten of helemaal uitschakelen is niet alleen niet nodig, vaak ook niet handig. Het is ook op vakantie een heel bruikbaar tool, je kunt er mee opbellen (echt waar!), navigeren, openingstijden opzoeken, fotograferen, geocachen en nog veel meer. We leven in 2019 dus terug naar de tijd van de rooksignalen hoeft niet, maar gebruik je telefoon tijdens je vakantie functioneel. Toffe foto’s op Instagram plaatsen kan prima als je weer thuis bent.
4. Organiseer je inbox
Menig email programma heeft de mogelijkheid inkomende post weer te geven in volgorde van belangrijkheid. Zorg dat je mail dus niet weer wordt gegeven op volgorde van binnenkomst (default) maar dat je de e-mails die er toe doen (priority) als eerste te zien krijgt. Als je dit doet voor vertrek dan hoef je je tijdens de vakantie niet te laten storen door nieuwsbrieven, mededelingen van je sportclub en andere zaken die even geen prioriteit hebben. Daarnaast kun je e-mails van specifieke afzenders automatisch in de juiste folder laten plaatsen. Zo kun je altijd meteen de e-mails afkomstig van je baas lezen (of juist niet).
5. Doe iets samen
Verzin activiteiten voor de momenten waarop je gezinsleden anders graag naar hun smartphone grepen. Maak een kampvuur en kook er boven, doe een leuk kaart- of bordspel, zet een speurtocht uit. Een beetje vakantie vieren á la twintigste eeuw 🙂
Deze tips zijn geschreven door Bernadette Kuijpers van Camping Lazy: